BBC: Svijet je podjeljen, SAD "prebacuju loptu" Rusiji i Kini

Home

BBC: Svijet je podjeljen, SAD "prebacuju loptu" Rusiji i Kini


Kako navodi, SAD smatraju da bi "teret odgovora" na test Sjeverne Koreje trebalo da snose Kina, glavni saveznik te zemlje, i Rusija, koja takođe ima veze s režimom u Pjongjangu.

S druge strane, Kina je nagovjestila da SAD izbjegavaju sopstvenu odgovornost, a Rusija je osudila "agresivnu" američku retoriku. Raketa koju je Sjeverna Koreja ispalila nad Japanom ima domet da udari američko ostrvo Guam u Pacifiku, dodaje BBC i ističe da je najnoviji raketni test jedan od onih s najvećim dometom koji je izveo Pjongjang.

Raketa je dostigla nadmorsku visinu od oko 770 kilometara, letjela oko 3.700 kilometara preletjevši najsevernije japansko ostrvo Hokaido prije nego što je pala u more, saopćila je južnokorejska vojska. Južna Koreja, ključni saveznik SAD, odgovorila je u roku od nekoliko minuta ispalivši dvije balističke rakete u more.

Japanski premijer Šinzo Abe poručio je da ta zemlja "nikada neće tolerisati" tako "opasnu provokativnu akciju", a SAD, Kina i Rusija su takođe osudile napad. Predsjednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, pozvali su na nastavak direktnih pregovora sa Pjongjangom kako bi se rešila kriza, saopštio je Kremlj.

Međutim, američki državni sekretar Reks Tilerson stavio je do znanja da Vašington smatra da je sada na Pekingu i Moskvi da deluju kako bi "obuzdali" Pjongjang.

Oni "moraju da pokažu svoju netolerantnost prema tim nepromišljenim lansiranjima raketa tako što će preduzeti direktne akcije", rekao je Tilerson.

On tvrdi da je Kina snadbjevala Sjevernu Koreju naftom, a da je Rusija bila najveći poslodavac "sjevernokorejskog prinudnog rada". Na to je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Ccunjing uzvratila riječima da njena zelja "nije žarište konflikta".

Savjet bezbjednosti UN-a u ponedeljak je jednoglasno glasao da se ograniči uvoz nafte i zabrani izvoz tekstila Severnoj Koreji, kao odgovor na nuklearni test te zemlje, kojim su prekršene rezolucije Ujedinjenih nacija, podseća Bi-Bi-Si..

 

(Izvor: Avaz.ba)
 

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 16/09/2017 - 09:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top