Beba umrla dva mjeseca nakon rođenja, pokrenuta istraga protiv doktorice

ć

DORH je pokrenuo istragu protiv doktorice zbog sumnje da je prekasno poduzela porod carskim rezom, zbog čega je novorođenče preminulo, a kod rodilje je nastupila teška povreda.

Zbog sumnje u nesavjesno liječenje, Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu donijelo je rješenje o pokretanju istrage protiv doktorice iz medicinske ustanove na području Međimurske županije, saopćio je u petak DORH.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljena 49-godišnjakinja 29. maja 2022., kao doktorica u medicinskoj ustanovi na području Međimurske županije, nakon zaprimanja rodilje u rađaonicu prekasno poduzela porod carskim rezom.

U saopćenju se ističe da je doktorica znala da se radi o porodu nakon ranijeg carskog reza i da je od trenutka curenja plodove vode prošlo više od 16 sati. Unatoč tome, kao i CTG zapisu koji je ukazivao na nužnost poduzimanja carskog reza, doktorica je inzistirala na porodu bez carskog reza i prepustila nadzor rizičnog poroda dežurnim primaljama, s posljedicom da je prekasno poduzela porod carskim rezom.

Dijete je unatoč poduzetim mjerama intenzivnog liječenja preminulo 7. avgusta 2022., a kod rodilje je nastupila teška povreda, saopćili su iz DORH-a.