Bečarević o dogovoru iz Moskve: Dodik ni na koji način ne može utjecati na cijenu plina u BiH

a

Nakon posjete Moskvi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je istakao kako je intervenisao kod predsjednika Rusije Vladimira Putina da zadrži postojeće cijene plina, no realnost je da on nema utjecaj na tu odluku.

O ovoj temi razgovarali smo sa bivšim direktorom BH-Gasa Almirom Bečarevićem koji je odmah istakao da Dodik ne može ni na koji način utjecati na cijenu plina koja se isporučuje Bosni i Hercegovini.

"Gas se nabavlja po ugovoru iz 1997. godine gdje je utvrđena cjenovna formula na osnovu cijene naftnih derivata. Iako je zaključeno gotovo 90 aneksa na taj ugovor ta formula nikada nije promijenjena", ističe Bečarević te navodi da cijene isporuke, kao i u zemljama regiona, nemaju nikakve veze sa cijenama na berzi.

"Bila cijena stotinu ili hiljadu dolara to nema nikakve veze", kaže Bečarević.

Dodao je da građani treba da znaju da je ovo vrijeme predizborne utrke te da Dodik pokušava na sve načine da ubere poneki glas. Bečarević se našalio i kazao da je možda ovoga puta moskovska votka bila nešto jača.

Bečarević je istakao i kako je smiješna i porazna činjenica da je Dodik morao iz Moskve telefonski razgovarati sa predsjednikom Upravnog odobra Gazproma Aleksej Milerom, kao da nema telefona u Banjoj Luci.

"Radi se o zabavi za narod pa ko se uhvati uhvati", zaključuje Bečarević.