Bečarević: Penzioneri će cijele penzije davati za grijanje, ovo je sve samo uvod

.
Almir Bečarević, bh. stručnjak za energetiku govoreći za N1 o grijanju i plaćanju istog u Bosni i Hercegovini istakao je da će ono biti još skuplje te da je sve samo uvod budući da će penzioneri i ljudi sa nižim platama morati davati cjelokupna primanja u te svrhe.

 

Bećarević je naveo da je toplo vrijeme uveliko pomoglo tome da Bosnu i Hercegovinu nije zahvatila.

“Stiče se utisak da se ništa ne dešava od onoga što je prognozirano, međutim, situacija je napeta i svi u Evropi čekaju prave zimske dane i da se desi ono što je najavljivano. U cjenovnom smislu mi smo već u određenoj fazi dostigli prognozirane cijene, međutim, to je samo uvertira, odnosno uvod za ono što bi se trebalo desiti u zimskom periodu”, rekao je Bečarević.

Kako kaže, predviđanja za zimu su takva da ne moižemo biti spremni za cjenovne odluke jer se prvobitno treba pratiti stanje na naftnom tržištu.

“Određen odluke Evropske unije po pitanju sankcija Rusiji su već donesene i počinju od novembra kada se zabranjuje kupovinu ruske nafte, a s druge strane, tu su i zemlje izvoznice nafte koje su smanjile proizvodnju za dva miliona barela dnevno tako da svi na neki način pokušabvaju otežati ionako tešku situaciju u Evropi. Sumnjam da se bilo ko nad da će moći u potpunosti odgovoriti onome što će se dešavati u zimskom periodu. Svi su se pripremali na određeni način, a kada je riječ o Bosni i Hercegovini sve će se svesti na Božije davanje poput sada ovog toplog vremena”, istakao je.

S obzirom na to da su cijene energenata enormno porasle interesovalo nas je na koji način će se građani BiH grijati i čim?

“Kada je riječ o peletu, svaka prosječna kuća ili stan treba minimalno tri tone za zimsku sezonu i za to je sada potrebno 3.000 KM ko nije uzeo na vrijeme, a prošle godine za istu količinu se plaćalo 1.000 KM. Tu se odmah vidi koliko je poskupljenje i razlika. Zatim, prirodni plin je u januaru 2021. godine kada se nije prošlo na turski tok, za prosječan stan je plaćano oko 350 KM, sada će to biti između 500 KM i 700 KM i to sve zavisi od toga hoćete li u kući obući džemper ili ne. S druge strane tu je i drvo koje je prije bilo oko 80 KM, a sada je između 160 KM i 180 KM, a minimalno vam treba dva metra drva. Tu je i električna energija, mogu se desiti problemi u samom snabdijevanju. Nemojte ići sa energenta u energent zato što je možda nešto u nekom trenutku povoljnije”, naglasio je Bečarević.

Dalje je naveo da bi plina trebalo biti.

“Jedino da se desi ekstremna situacija jer ne znamo da li će u jednom trenutku Moskva zavrnuti sve ventile. Sada imamo situaciju da se toplo vrijeme desilo i nepojmljivo je da ćemo imati naredne sedmice 27 stepeni. Međutim, mnoge zemlje poput Mađarske i dalje pune svoja skladišta umjesto da ih prazne, ali vjerujte u slučaju potpune obustave te količine neće biti ni blizu dovoljne. Ukoliko se desi problem, znam da će se svi okrenuti prema električnoj energiji, a stručnjaci su već pojasnili šta će se desiti. Mnogi stvaraju famu da mi imamo dovoljno tog energenta i da neće biti problema. Dakle, ako se građani okrenu grijanju električnom energijom mislim da to naš sistem neće izdržati, pogotovo u Sarajevu gdje su mreže stare, pogotovo distributivne. Onda imamo drugi problem, ovo što sada izvozimo električne energije onda bi se koristilo samo za snabdijevanje potrošača u BiH. Ali onda u takvom slučaju cijena električne energije neće biti već će ta cijena realno trebala biti za 20 do 40 posto veća ako će je koristiti samo za grijanje i neće izvoziti. Međutim, imamo najavu možda već naredni četvrtak da će se za sigurno za 15 posto ovećati cijena centralnog grijanja i to se mora desiti ako se ne želi pustiti da Toplane propadnu. Idemo u takav sistem gdje će penzioneri i oni sa manjim platama morati davati te cijele i penzije i plate za grijanje”, zaključio je Bečarević.