Bećirović: Dodik ne može ostati na vlasti, on će birati konflikt umjesto mirne tranzicije

asd
Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović kazao je da protekli Samit u Sloveniji nije donio ništa novo, osim tog proširenja koji se spominje u Deklaraciji. Ali je istakao kako je na Samitu EPP-a rečeno “ne” reformama Izbornog zakona kako ih vidi Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

“Evropi ovakvoj kakva jeste značajnim dijelom kreiraju politiku ljudi koji dolaze iz fašističkih ili profašističkih stranaka ili stranaka koje “smrde na fašizam” i ne možete od takvih stranaka očekvati da pruže ruku Balkanu. Bugarska negira postojanje makedonske nacije i jezika a šta je to nego fašizam. Regija Zapadnog Balkana ima više dostignuća nego sama Evropa sa tim ideologijama koje su poražene”, kazao je Bećirović za N1.

Podsjetio je da je u Evropskom parlamentu prije desetak godina usvojena rezolucija kojom se izjednačavaju fašizam, nacizam i komunizam, a to apsolutno nije tačno.

“Od tog trenutka socijaldemokrati ne mogu da se oporave i pristali su na relativizaciju koja nije tačna”, dodao je.

Kaže da je proces proširenja možda i važniji nego samo članstvo u EU jer mobilizira cijelo društvo.

“Važno je da BiH ima cilj i ostvari blagostanje. Slovenija je nazadovala ulaskom u EU jer je izgubila cilj”, dodaje.   

Na pitanje vidi li u BiH neku zdravu političku snagu ili energiju koja bi mogla donijeti impuls promjene ističe da ima zdravih snaga koje moraju povesti pozitivne procese.

“Nikada ove stranke i Čović, Dodik i Izetbegović neće imati više privilegija nego što to imaju sada po postojećem izbornom zakonu i ustavnom uređenju. Oni potiho podržavaju Čovića i da ne dođe do promjena koje mogu ugroziti njihovu poziciju ali i poziciju Dragana Čovića. Ne možete nekome reći ko je dobio 360.000 glasova da nije legitiman u poređenju sa nekim ko je dobio 120.000.

Na izborima morate dobiti glasove birača a kako se ko osjeća ne možete ga vi certificirati kako se ko osjeća Bošnjak, Hrvat, Srbin ili kakve druge etničke pripadnosti. Ovaj trojac ne dozvoljava regrutiranje novih političkih elita, jer oni vas poklope ili pokušaju vas utišati”.

Kada je riječ o blokadi državnih institucija Bećirović kaže da je to povezano sa sankcijama Miloradu Dodiku i njegovom režimu.

“Milorad Dodik i njegov režim u nekoj je vrsti sankcija od ovog izbornog mandata. On može otići u Srbiju i Rusiju, bio je u Budimpešti i to je njegov krug. On je morao prenijeti tu blokadu koja je na njemu na institucije BiH kako bi pokušao ostati na vlasti. On ne može ostati, samo je važno da se izvrši mirna tranzicija vlasti. Ove napetosti u BiH mogu se riješiti ili da se sankcioniraju pojedinci koji to prouzrokuju ili konflikti. Milorad Dodik je više spreman na konflikte jer neće da napusti vlast i to su ogromne privilegije, nezakonito bogaćenje itd.”

Smatra da opozicija u RS ima snage te da će se mobilizirati stranke pred izbore. Ali je mišljenja da neće doći do promjene izbornog zakona te da će naredni izbori biti održani prema postojećem izbornom zakonu.

“Izborne reforme nije moguće provesti za naredne izore i OSCE savjetuje da se u izbornoj godini ne mijenjaju izborna pravila, a već je oktobar i naredne godine su u oktobru izbori. Trebamo se usmjeriti na postojeći izborni sistem i prema njemu će biti provedeni predstojeći izbori”, zaključio je Bećirović.