Bećirović: Obilježavanje 9. januara je antidejtonski i antiustavni čin

Obilježavanje 9. januara kao "Dana Republike Srpske" je antidejtonski, antiustavni i anticivilizacijski čin neodgovornih političara u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

U saopćenju SDP-a je podsjetio da je tog dana 1992. godine grupa odmetnutih poslanika Skupštine BiH, suprotno Ustavu, proglasila stvaranje nelegalne i nepriznate paratvorevine koja se proglasila sastavnim dijelom velike Srbije. 

- Presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano je i utvrđeno je da se taj 9. januar može vezivati samo za zločinačke aktivnosti i to za agresiju na Republiku BiH, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid i zločine protiv čovječnosti - dodao je. 

Također, istaknuo je Bećirović, ovaj datum veže se i za kulturocid, udruženi zločinački poduhvat, mučenja i ubijanja u koncentacionim logorima smrti, masovna silovanja, nasilna protjerivanja i deportacije, teroriziranje civila te uništenja privrednih, stambenih i duhovnih dobara. 

- Sudski i naučno je dokazano da je to jedan od najcrnjih datuma u bh. i evropskoj historiji nakon Drugog svjetskog rata - podvukao je Bećirović u saopćenju SDP-a BiH. 

Stoga je mišljenja da je krajnje vrijeme da zvaničnici tog bh. entiteta shvate elementarnu pravnu činjenicu da je RS administrativno-teritorijalna jedinica unutar nezavisne, suverene i nedjeljive države BiH i kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Napomenuo je i da je svaki pokušaj uspostavljanja kontinuiteta tog entiteta s nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim tvorevinama neprihvatljiv, štetan i pravno neosnovan, dodajući da je nepoštivanje obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH otvoreno pozivanje na nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. 

- Nastavak ovakvog destruktivnog pristupa je svojevrsni poziv i uvertira u druga krivična djela protiv integriteta, suvereniteta i nezavisnosti BiH. Zato mora postojati odgovornost za antidejtonske i antiustavne poteze pojedinih političara iz RS-a koji žele rušiti ustavni poredak BiH - kazao je. 

Pozvao je srpski narod u Bosni i Hercegovini da se ugleda na antifašiste Srbe koji su s antifašistima iz drugih naroda učestvovali na zasjedanjima ZAVNOBiH-a, a ne da se ugledaju na presuđene ratne zločince koji su proklamirali politiku razdvajanja naroda i ukidanja odluka ZAVNOBiH-a.

Izvor: