Bećirović se sastao sa Scholzom: Dodik laže, Njemačka je uz BIH

,
Održan je sastanak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića s kancelarom Njemačke Olafom Scholzom.

“Bosna i Hercegovina je poslije dugo vremena u fokusu. Dobio sam čvrstu podršku očuvanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Čelnik entiteta RS je izgovorio brutalnu neistinu kada je govorio o podršci nekih njemačkih zvaničnika za spori raspad BiH to je laž. U Berlinu sam čuo poruku da neće biti ni sporog ni brzog razbijanja BiH”, rekao je Bećirović.

Dodao je da je poruka da ne smije biti podrške razbijanju BiH.

 

Bećirović se sastao i sa njemačkim ministrom odbrane.

 

Ovo je prvi susret bilo kojeg člana Predsjedništva BiH s njemačkim kancelarom u zadnjih pet godina.

Bećirović boravi u radnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj, gdje je već razgovarao s ministrom odbrane SR Njemačke Borisom Pistorijusom, kao i drugim visokim njemačkim zvaničnicima.Tokom sadržajnog razgovora Bećirović je istakao da su odnosi između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke vrlo dobri i prijateljski, te da se SR Njemačka, od 1990-ih godina do danas, dokazala kao snažan partner i prijatelj države Bosne i Hercegovine.

On je naglasio da je veoma važno da najviši zvaničnici SR Njemačke upućuju jasne poruke da nedvosmisleno podržavaju Bosnu i Hercegovinu, kao i da ističu da neće biti ni brzog, ni sporog razbijanja države Bosne i Hercegovine.

Posebnu zahvalnost Bećirović je iskazao za podršku koju bilateralno Vlada SR Njemačke pruža Bosni i Hercegovini kroz razvojnu pomoć u provedbi reformi i izgradnji kapaciteta u procesu evropskih integracija. SR Njemačka je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i Njemačke je u stalnom porastu, a za prošlu godinu iznosila je rekordnih 5,6 milijardi KM. Interes Bosne i Hercegovine je dodatno jačanje ekonomske saradnje s najjačom ekonomskom silom u Evropskoj uniji, a posebno privlačenje direktnih inozemnih investicija.

 

Bećirović je informisao kancelara Solcha o važnosti što skorijeg otvaranja pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Na taj način, poručio je dr. Bećirović, otvoriće se prostor za suštinske reforme u Bosni i Hercegovini, koje će imati pozitivne efekte na bosanskohercegovačku ekonomiju i društvo u cjelini.

Posebno je izrazio zahvalnost angažmanom SR Njemačke u okviru Berlinskog procesa, nastavkom posvećenosti i podrške SR Njemačke s ciljem ubrzanja evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja, te unapređenja regionalne saradnje.

Kancelar Solch je naglasio da je Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Herecgovine, te da ostaje snažan partner Bosni i Hercegovini u provedbi reformi, koje će osigurati unapređenje vladavine prava, demokratije i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine. Istakao je kako je interes SR Njemačke postizanje trajne stabilnosti u regionu kroz osiguranje evropske perspektive za sve zemlje Zapadnog Balkana.