Dervišagić: Bećirovićevi protukandidati svjesni su da gube i da su im prevare i laži jedina šansa za pobjedu

U Bosni i Hercegovini danas imamo dva tipa političara koji se kandiduju za člana Predsjedništva. Prvi tip su političari koji se za kandidaturu odlučuju jer imaju hrabrost, jasnu viziju i program budućeg djelovanja. Drugi tip su političke marionete koje su spremne na sve samo da se dokopaju fotelje, a nakon toga će ispunjavati isključivo želje i prohtjeve stranačkog vrha.

Kroz Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se već decenijama smjenjuju osobe koje se nakon jednog ili dva mandata nemaju čime pohvaliti. Umjesto rezultata oni iza sebe ostavljaju razdor, sve lošiji imidž države i sve izraženije nezadovoljstvo građana Bosne i Hercegovine. Tu nema razlike između pripadnika konstitutivnih naroda jer su svi podjednako nezadovoljni stagnacijom Bosne i Hercegovine. Umjesto da smo sada već u završnom krugu prijema u EU mi sve više zaostajemo i gledamo kako nas susjedne države pretiču. Ugled nam ikad nije bio lošiji. Niko nas ne poima kao ozbiljnu državu, a odluke o unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine se donose u Zagrebu, Beogradu, Istanbulu, Briselu i gdje sve ne.

Opravdanje za svoj neuspjeh svaki član Predsjedništva pronalazi u preostala dva člana. Umjesto da traže načine oni pronalaze opravdanja. Kako da od njih očekujemo da rade svoj posao kako treba kada već tokom izborne kampanje pokazuju da ne poznaju ni elementarne nadležnosti funkcije za koju se takmiče. Zbog toga i ne čudi što se njihova kampanja, umjesto na predstavljanju programa rada, zasniva na napadima na protukandidate. Populističkim izjavama i podizanjem nacionalnih tenzija sebi osiguravaju novi/stari mandat.

Ove godine se među brojnim kandidatima isprofilirao jedan koji nudi nešto novo. Kandidat koji zna, može i hoće. Kandidat koji ima jasnu predstavu šta treba raditi da Bosna i Hercegovina brže krene naprijed. Kandidat koji tačno zna kako se to može postići. Taj kandidat je Denis Bećirović. Denis je kandidat kojeg krasi dosljednost i odlučnost, naročito kada je u pitanju odnos prema državi i njenim građanima. On je jedan od rijetkih političara koji ima nekompromitiranu prošlost. Njegovo ime nikad nisu dovodili u vezu s bilo kakvom aferom ili zloupotrebom položaja.

Denis je mladi čovjek koji ima zavidnu karijeru koja je ostavila vidan i pozitivan trag. Tokom posljednjeg mandata u parlamentu bio je jedan od najaktivnijih zastupnika. Iako je bio dio opozicije, njegove inicijative su dobijale podršku većine.

Svoju karijeru Denis je razvijao kroz samo jednu političku stranku, SDP. Kada je imao nesuglasica unutar stranke sam ih je rješavao, a nije tražio pomoć izvana niti je spas tražio u nekoj drugoj stranci. Nema razloga da isto tako ne bude i u Predsjedništvu. Probleme na koje naiđe će rješavati sam, a neće po svoje mišljenje i pomoć ići u Beograd, Zagreb ili Istanbul, kao što je to do sada bio slučaj sa članovima Predsjedništva BiH.

Svoju odanost Bosni i Hercegovini i njenim građanima pokazao je nebrojeno puta. Uvijek je bio prvi koji je dizao glas na sve one koji se prema Bosni i Hercegovini nisu odnosili sa poštovanjem. Od svog prvog obraćanja javnosti u svojstvu kandidata, jasno je istakao da će zastupati interese svih građana Bosne i Hercegovine i da će interese države staviti iznad interesa stranke. Došlo je vrijeme da u Predsjedništvu BiH dobije člana koji nije opterećen nacionalnim ili stranačkim okovima, član koji će jednako uspješno sarađivati i sa zapadom i sa istokom, član koji će se voditi isključivo interesima naroda i države koju predstavlja.

Kampanja Denisa Bećirovića je, za razliku od kampanja njegovih protukandidata, pozitivna kampanja koju odlikuju pozivi na jedinstveno, probosansko djelovanje koje bi trebalo državu pokrenuti iz stagnacije, zaustaviti propadanje, poboljšati imidž države u svijetu, a naše građane motivirati da svoju budućnost ipak traže u BiH, a ne širom svijeta. To su teme koje u njegovim nastupima dominiraju dok se ostali kandidati i dalje drže oprobanog recepta podizanja nacionalnih tenzija, populizma i niskih udaraca na rivale.

Građani BiH su u Denisu Bećiroviću prepoznali priliku za istinske i toliko očekivane promjene na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, a 7. oktobra 2018. ostaje da to i potvrde dajući mu svoj glas i svoje povjerenje na izborima. Sudeći po sve brojnijim napadima na Bećirovića od njegovih protukandidata, može se zaključiti da su i oni svjesni da su izgubili i da su im prevare i laži jedini način da ga pobijede. Međutim, ništa i niko ne može zaustaviti te nove i svježe vjetrove na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Bošnjaci, kao najbrojniji, narod u BiH u Denisu Bećiroviću će imati lidera, dovoljno sposobnog da popravi položaj i ugled Bošnjaka, kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan njenih granica. Bosanci i Hercegovci će u Denisu Bećiroviću, članu Predsjedništva BiH imati osobu koja će se nesebično, pravedno i energično boriti za njih i za to da Bosna i Hercegovina što prije stigne tamo gdje joj je mjesto, u Evropskoj uniji.
Zbog svega navedenog, moj glas ide Denisu Bećiroviću.