Beepster posjetio školarce u Cazinu

"Najveći projekat energijske efikasnosti" educira najmlađe

Ljudima na Zemlji je potrebna energija za svakodnevni život. Koristi se mnogo energije, čak i one koja nam ne treba, iz izvora koji se ne mogu obnoviti, kao što su nafta i ugalj. Fabrike, automobili, toplota našeg doma, većinom nastaju sagorijevanjem ovih vrsta energije. Međutim, svima je poznato da ovih derivata imamo u određenim količinama, te da njihovo sagorijevanje dovodi do najvećeg problema sa kojim se suočava Zemlja, a to je globalno zatopljenje.

 

Redovnu nastavu u OŠ "Cazin 1" u Cazinu, prekinula je iznenadna posjeta super junaka Beepstera, koji je došao sa druge planete kako bi učenike upozorio na ovaj problem i prenio važnu poruku. "Vaša planeta Zemlja je u velikoj opasnosti" - upozorio ih je Beepster.

 

"Ne želite poplave, suše i svijet bez šuma" - rekao je Beepster, te podijelio savjete za pametniju upotrebu energije kako bi zajedno spasili Zemlju. "Ljeto nam stiže, temperature mogu biti izuzeto visoke i vjerovatno ćete se na razne načine pokušavati osvježiti. Ali zapamtite, ne ostavljajte vodu da teče dok se umivate. Koristite ventilator, umjesto klima uređaja. Svojim ponašanjem možete postati heroji i promijeniti svijet".

 

Također, Beepster je predstavio i Beepomat, uređaj koji na jednostavan način ilustruje kako neracionalno korištenje energije iz fosilnih goriva dovodi do globalnog zagrijavanja.

 

Osim znanja i savjeta o energijskoj efikasnosti, Beepster je učenicima podijelio i edukativne brošure sa savjetima koje moraju slijediti ukoliko žele postati heroji i spasiti planetu Zemlju. Uz brošure, na poklon im je uručio i satove koji će ih svaki dan podsjećati da je vrijeme da pomognu Zemlji za bolju budućnost svih nas, prvenstveno djece i mladih, na kojima svijet ostaje.