Begić o nagradi Handkeu: To je skandal i sramota

Dodjela Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu višetjedna je tema brojnih javnih ličnosti, kritičara, ali i medijskih članaka objavljenih širom svijeta.

U pravilu, kao sporno se navodi Handkeovo priklanjanje Slobodanu Miloševiću 90-ih godina prošlog stoljeća. Redateljica Aida Begić komentirala je za N1 priznanje Handkeu:

“Ta sramota pripada ovom vremenu post-istine, gdje relevantne institucije koje obilježavaju, određuju značaj, odlučuju takvom čovjeku dati Nobelovu nagradu. A onda pritom se vrlo arogantno oglašavaju govoreći da je tu u pitanju različitost pogleda, da trebamo promovirati različite poglede na određen fenomen. To je stvarno skandalozno. Ne radi se tu o različitim pogledima; nije tu stvar o tome da smo mi otišli na večeru pa su nam servirali biftek, a ja kažem da je meni malo preslan, dok ćete vi reći da je vama taman”, komentarisala je bh. redateljica.

“Ne postoje više zajednički standardi. Ne postoji više kredibilitet ni tako značajnih institucija. Može šta hoće”, zaključila je Begić.