Belgijski naučnici korak bliže tretmanu u borbi protiv koronavirusa

gncfhmvgj
Tretman ne izaziva nikakav imunološki odgovor, a prednost je što brže djeluje nego tipična vakcina, što bi, naprimjer, medicinskom osoblju omogućilo da se odmah vrati na posao zaštićeno od virusa

Naučnici univerziteta u Ghentu i Flamanskog instituta za biotehnologiju spremni su poduzeti sljedeći korak u razvoju obećavajućeg potencijalnog tretmana za koronavirus (Covid-19).

Tim iz UGent Centra za medicinsku biotehnologiju i VIB sarađuje s međunarodnim istraživačima na tehnici koja koristi antitijelo koje onesposobljava protein na površini virusa, čime se onemogućava vezanje za ljudsku ćeliju.

U saradnji s drugim timovima sa teksaškog univerziteta u Austinu i njemačkog centra za primate u Göttingenu, tim je uspio, korištenjem ove tehnike, neustralisati laboratorijsku varijantu koronavirusa

Otkriće nije vakcina. Tipična vakcina uzima dio infektivnog agensa i koristi ga za izazivanje tijela da proizvede imunološku odbranu potrebnu za borbu.

Tretman koji timovi istražuju ne izaziva nikakav imunološki odgovor, a prednost je što brže djeluje nego tipična vakcina. To bi, naprimjer, omogućilo medicinskom osoblju da se odmah vrati na posao zaštićeno od virusa. Osim toga, stariji pacijenti često slabije reaguju na vakcine, a koronavirus je posebno opasan za starije ljude.

Istraživanje je sada u fazi pronalaska načina za neutralisanje laboratorijske varijante Covid-19. Sljedeći korak je započinjanje rada na živoj varijanti koja je uključena u trenutnu pandemiju.

"Važno je naglasiti da trebamo imati potvrdu naših rezultata koristeći tačno onaj virus koji uzrokuje infekciju", rekao je profesor Xavier Saelens, virolog sa Univerziteta u Ghentu, koji vodi belgijski tim.

"Ubrzo ćemo početi in vitro testiranje sa pravim koronavirusom, u specijalno zaštićenoj laboratoriji na Rega institutu u Leuvenu."

Insitut je nedavno izabrala Fondacija Bill&Melinda Gates da provede istraživanje na 15.000 terapeutskih molekula u nadi da će pronaći jednu koja se može koristiti za borbu protiv Covid-19.

Svi koji su uključeni, međutim, ističu da je istraživanje još daleko od obezbjeđivanja korisne terapije. Još mnogo testiranja se treba obaviti.

"U vrijeme krize bitno je ostati hladne glave", rekla je flamanska ministrica za nauku i inovacije, Hilde Crevits (CD&V).

"Zahvaljujući godinama biomedicinskih istraživanja virusa SARS-a, naučnici su relativno brzo mogli da pronađu sličnosti s novim koronavirusom. To im je omogućilo da ostvare ovaj prvi važan napredak. Svakako je potrebno još daljnjeg istraživanja i razvoj. Još nismo stigli do toga."

(Preuzeto iz The Brussels Timesa)