Benjamina Karić: Sarajevo je moralna prijestolnica svijeta, otvoreno za sve dobre ljude

.
Gradonačelnica se obratila na redovnoj sesiji "Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99" održanoj u online formatu na temu "Sarajevo je metafora savremene civilizacije koja neće biti poražena"

 

Sarajevo je među gradovima sa najdužim stažom u uspješnom obračunu sa svim oblicima mržnje, netolerancije, nacionalizma i fašizma, poručeno je danas na redovnoj sesiji “Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99” održanoj u online formatu na temu "Sarajevo je metafora savremene civilizacije koja neće biti poražena!", javlja Anadolu Agency (AA).

Sarajevo je mjesto susreta velikih civilizacija

Današnja uvodničarka je bila Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, koja je tom prilikom istakla da su u Sarajevu samo u toku prošlog stoljeća odbranjeni principi na kojima počiva današnja ujedinjena Evropa.

- Sarajevo je evropski grad. Naša prijestolnica je među gradovima sa najdužim stažom, pa mogu reći, u uspješnom obračunu sa svim oblicima mržnje, netolerancije, nacionalizma i fašizma. 

Ovaj prostor je bio tvrd orah za svakog osvajača, posebno tokom dramatičnih devedesetih godina kada se Sarajevo branilo i odbranilo svojim prkosom i strpljenjem, svojim snom o slobodi i otvorenoj budućnosti. Da je Sarajevo u aprilu 1992. godine palo, Evropa bi danas sasvim sigurno bila drugačija. U našem Sarajevu samo u toku prošlog stoljeća odbranjeni principi na kojima počiva današnja ujedinjena Evropa - rekla je Karić te dodala:

- Mi smo savjest i nada narastajuće civilizacije koja vjeruje da je sreća i radost čovjeka u slobodnom ispoljavanju razlika i da je upravo u tome naše bogatstvo i prednost. Ovo je mjesto susreta velikih civilizacija koje izražavaju izuzetne kulture i jedinstvenosti, ali i mjesto gdje su se dešavale velike tragedije. Zato ga nisu slučajno prozvali Jeruzalemom Balkana pa čak i moralnom prijestolnicom svijeta.

Demokratsko, pravedno i otvoreno društvo trebaju biti vodilja

Karić je također izrazila zadovoljstvo što se danas u okviru sesije "Kruga 99" obilježava i 27. januar, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

- Prisjetimo se samo dolaska Jevreja tokom osmanskog perioda, Jevreja Sefarda, koji su upravo Sarajevo nazvali malim Jeruzalemom. Zašto? Zato što je bilo tako otvoreno. Grad Sarajevo je uvijek bio otvoren za sve dobre i dobronamjerne ljude. Mi smo uvijek ostali Sarajlije, borci protiv svega što je neljudsko, što vodi mržnji i diobi, ostali smo borci protiv svega što u nesreći drugih traži sreću samo za sebe i za svoje - rekla je Karić.

- Ovaj čudesni grad, grad gostoljubivih ljudi, uspio je odbraniti svoju dušu, taj vječiti duh sarajevske, nadaleko čuvene, tolerancije i međusobnog uvažavanja. Ljudi su stoga naš najjači i najvrijedniji resurs. Danas više nego ikad trebamo čuvati i graditi onaj duh koji su simboli vjera i različitosti ukorijenili, povezali i stopili u jedno. 

Demokratsko, pravedno i otvoreno društvo treba biti cilj koji će nas voditi - dodala je Karić, napominjući da je Sarajevo zasigurno mjesto susreta svjetova, kultura i religija koje ljubomorno čuva svoj pluralni izraz.

FOTO: SCREENSHOT