Beograd: Cavusoglu i Dačić otkrili spomen-ploču ubijenom turskom ambasadoru Balkaru

Turski ministar Melvut Cavasoglu zahvalio je Srbiji, i vlastima u Srbiji, što su stali u borbu protiv terorizma, dodavši da se Turska bori protiv svakog vida terorizma, bez obzira o kojoj je ideologiji reč.

Ministri spoljnih poslova Turske i Srbije, Mevlut Cavusoglu i Ivica Dačić otkrili su danas u Beogradu spomen-ploču ubijenom ambasadoru Turske Galipu Balkaru, koji je ubijen 1983. godine tokom obavljanja dužnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvojica pripadnika terorističke organizacije ASALA 1983. godine izveli su oružani napad na Balkara koji je tada teško ranjen, a preminuo je dva dana kasnije. U napadu je ubijen i student Željko Milivojević, koji se našao u blizini i probao da uhvati teroriste.

Napadači Kirkor Levonyan i Raffi Aleksandr osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od po 20 godina.

U Ambasadi Turske u Beogradu postoji memorijalni deo posvećen ubijenom ambasadoru Balkaru, gde se nalaze njegov sto i stolice, njegov portret i kalendar, kao i novine koje su izveštavale o ubistvu.

Turski ministar Melvut Cavasoglu zahvalio je Srbiji, i vlastima u Srbiji, što su stali u borbu protiv terorizma, dodavši da se Turska bori protiv svakog vida terorizma, bez obzira o kojoj je ideologiji reč.

"Borićemo se bilo da je reč o terorističkoj PKK, Al-Kaidi ili ISIS-u", kazao je on.

Ministar spoljnih poslova Srbije je kazao da je ne tako davnog dana, 9. marta 1983. godine smrtno ranjen ambasador Balkar, te da je atentat izvršen na mestu gde je danas otkrivena spomen-ploča, a na uglu tadašnje Ulice generala Ždanova i Bulevara revolucije.

"Danas smo se okupili baš ovde, kako bismo i na ovaj način trajno odali poštu našem kolegi diplomati, nekadašnjem ambasadoru Republike Turske u SFRJ. U znak sećanja, činimo ono što je trebalo davno učiniti. Upisujemo ime Galipa Balkara u večnu knjigu onih diplomata koji su sopstvenom žrtvom zadužili svoju domovinu", rekao je.

Dačić je podsetio da je taj "nemili događaj ugrozio živote i drugih Beograđana", te da se ne smeju zaboraviti ni pukovnik Slobodan Brajović i Zorica Zolotić, koji su se usprotivili napadačima, kao ni na student Željko Milivojević, koji je izgubio život pokušavajući da ih savlada.

"Žrtva tog mladića bila je oličenje kolektivnog duha našeg naroda i naše zemlje, te najbolje oslikava da Beograđane nije tako jednostavno uplašiti terorom i strahom", dodao je Dačić.

"Danas, 36 godina nakon nemilog događaja, odavanjem pošte ambasadoru Republike Turske Galipu Balkaru u SFRJ, naša država i naš narod još jednom nedvosmisleno osuđuju svaki pokušaj ekstremizma, kao i svaki vid unošenja nemira i destabilizacije. Ovim danom i činom ukazujemo na važnost odsustva nasilja, ali i na značaj mirnog prevazilaženja razmirica", rekao je Dačić.

On je izrazio želju da se sećanjem na ovaj strašan događaj podigne svet o važnosti života svakog pojedinca kao univerzalne vrednosti i da se takvom zajedničkom svešću borimo da kao civilizacija iskorenimo mogućnost da se ponove slične tragedije