Berton: Negiranje genocida otežava proces pomirenja

Ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, komentarisao je za N1 izjave predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić koja je u intervjuu za Deutsche Welle negirala da se u Srebrenici u julu 1995. godine desio genocid.

"Presude sudova i tribunala, bilo nacionalnih ili međunarodnih, moraju se poštovati. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su bili vrlo jasni nakon što su saslušali sve argumente. U Srebrenici se desio genocid, a svako negiranje ove činjenice je pokušaj da se promijeni istorija", kazao je ambasador Berton za N1.

"Kada takve izjave javno daju pojedinci koji imaju određeni politički ili društveni uticaj, njihov negativni odjek u društvu je čak i veći. Time se i dodatno povećava odgovornost ovih pojedinaca za izrečeno. Negiranje genocida otežava proces pomirenja i uzrokuje nepotrebne tenzije između susjednih zemalja. Od toga niko nema koristi", poručio je ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Na konstataciju novinara da je Savjet Evrope u maju posljednji put tražio od Srbije da prizna Srebrenicu kao genocid i da to nije urađeno, Brnabić je kazala da "ne misli da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid".

Sebastian (DW): Sigurno znate da bez toga šanse za priključivanje EU postaju vrlo tanušne.

Brnabić: Ne. To je bio gnusni zločin. Ratni zločin. Nisam ponosna na to. To nije urađeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo desilo.

Sebastian (DW): Dva međunarodna suda su presudila da je to bio genocid.

Brnabić: U redu.

Sebastian (DW): I Vi to nećete da prihvatite?

Brnabić: Ne mislim da je bio genocid.

Sebastian (DW): Vi sada revidirate istoriju, znate li to?

Brnabić: Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete cijelu populaciju, žene, djecu, a to ovdje nije bio slučaj.

Sebastian (DW): Predsjedavajući sudija Haškog tribunala je 2004. rekao da su, želeći da eliminišu dio bosanskih muslimana, snage bosanskih Srba počinile genocid. Cilj je bilo istrebljivanje 40.000 bosanskih muslimana iz Srebrenice. Zato je označeno kao genocid.

Brnabić: U redu.

Sebastian (DW): Ako to ne možete da prihvatite… zašto…

Brnabić: Prihvatam da je bio užasan zločin. Srbija je isporučila osobu koja je optužena za taj ratni zločin. Isporučili smo tu osobu. Suđeno mu je, sada je u zatvoru.

Sebastian (DW): Ali nećete da načinite korak koji traži Savjet Evrope?

Brnabić: Da je to bio genocid?

Sebastian (DW): Da.

Brnabić: Govorim Vam da je bio užasan zločin…

Sebastian (DW): To je Vaša crvena linija, zar ne?

Brnabić: Govorim Vam…

Sebastian (DW): Vi to nikada nećete uraditi?

Brnabić: Dala sam Vam odgovor.

Sebastian (DW): Premijerko Brnabić, mnogo Vam hvala što ste bili u Zoni konflikta.

Brnabić: Hvala Vama.