Bh. građani sve više ljetuju u Albaniji, tokom pandemije za ulazak ne treba ni test

.
U jeku pandemije koronavirusa bh. građanima gotovo jedina solucija za odmor je Neum. Zbog restriktivnih mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa nekada najpopularnije destinacije poput Hrvatske i Crne Gore ove godine su su manje poželjne za sve one koje dane svog godišnjeg odmora žele provesti na moru.

 

Naime, pored Turske i Srbije, Albanija je jedna od rijetkih zemlja koja je otvorila svoje granice bh. građanima bez potrebe testa na koronavirus, a s obzirom na to da za ulazak u ovu zemlju nije potreban ni pasoš već samo lična karta, Albanija je postala jedna od najatraktivnijh destinacija za bh. građane. 

 

Adnan Terzić PR Ventura agencije potvrdio nam je kako je ova destinacija najprimamljivija bh. građanima upravo zbog toga što za ulazak u Albaniju nije potreban test na koronavirus. 

 

"Budući da su cijene prilagođene trenutnom stanju u našoj zemlji mi smo u stalnom kontaktu s bh. građanima. Odziv je jako dobar a polasci iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara i Doboja su svakog petka. Putujemo od sjevera Drača gdje su ponude osam dana s doručkom od 389 KM, i krajnjeg juga koja se već treću godinu intenzivno promovira gdje su paketi dosta povoljniji i osam dana s doručkom u hotelu sa četiri zvjezdice iznosi po 335 KM bez dodatnih troškova", kazao nam je Terzić.

Iz Centrotours agencije također su nam potvrdili zainteresiranost bh. građana za ovu turističku destinaciju. 

 

"Mi putujemo svake sedmice. Nekada je to grupa od pet ljudi, nekad dvoje ljudi sve zavisi kako kojem putniku odgovara. Najčešće radimo Drač. Cijene se kreću od 600 do 900 KM po osobi. Ponuda je all inclusive. Ovi hoteli nisu u samom centru grada što je još bolje jer nema velikih gužvi. Ono što je još dobro kod njih je i što su izdvojeni pa su na plažama samo klijenti iz hotela", kazali su nam iz Centrotoursa.

 

Ako u Albaniju želite putovati u privatnom aranžmanu, na Bookingu možete pronaći izuzetno dobre i povoljne ponude. Među najpoznatijim mjestima je i grad Shëngjin. On će vas oduševiti prelijepim morem i savršenim pješčanim plažama. Cijene za osam dana i sedam noći u privatnom smještaju za dvije osobe možete naći od 270 KM pa sve do hotelskog smještaja koji možete platiti od 450 KM do 2.738 KM. 

U Draču se privatni smještaj kreće od čak 140 KM za osam dana i sedam noći do 450 KM, a oni s malo "dubljim" džepom mogu rezervirati apartman od 3.426 KM. 

 

Ova zemlja posljednjih godina doživljava pravi turistički procvat. Albanska rivijera pruža na stotine mjesta gdje se možete kupati. Mediteranski šarm, pješčane plaže i tirkizno more, te izuzetno pristupačne cijene možda su najbolji razlozi da ljetujete baš u Albaniji. 

Napopularnije plaže su Curilla i Kallami u Draču, a to su i plaže Palasa, Spille, Dhermi, Jala, Filikuri, Bunce, Saranade, Ksamil. 

 

Ono što je interesantno jeste da lokalno stanovništvo veoma malo poznaje i govori engleski jezik, no ukoliko govorite italijanski onda nećete imati problema sa sporazumijevanjem.