Bh. meteorolozi najavili da će pasti pola metra snijega

,

Bosna i Hercegovina suočava se s izazovima nevremena ovog vikenda, s posebnim naglaskom na Hercegovini i jugozapadu zemlje. Meteorolozi sa stranice BHMeteo najavljuju intenzivne padavine, lokalna grmljavinska nevremena te snažan vjetar.

Meteorološka prognoza sugerira da će južni vjetrovi dominirati većinom teritorije, posebno na jugozapadu Bosne i u Hercegovini. Jugozapadni dijelovi planinskih područja sjeverno od Mostara mogli bi doživjeti ekstremne količine kiše, prelazeći i 100 litara po metru kvadratnom.

Očekuje se da će vrhunac vjetra biti dosegnut tokom večeri i noći na subotu, nakon čega bi se trebalo smiriti. Meteorolozi predviđaju znatno manje padavina na sjeveroistoku zemlje, dok bi jugoistočni dijelovi bili najizloženiji vlažnom i nestabilnom vremenu.

Meteorolozi upozoravaju na potencijalne poplave i probleme u saobraćaju, posebno na putevima koji prolaze kroz brdovite terene.

S obzirom na dinamičnost situacije, građanima se preporučuje da prate vremenske izvještaje i informacije lokalnih vlasti.

Planinska područja sjeverne Hercegovine, kao što su Čvrsnica i Prenj, očekuju se najveće količine snijega, posebno na visinama iznad 2000 metara. Prognoza ukazuje na mogućnost lokalnih nagomilavanja snijega od preko pola metra, stvarajući značajan snježni pokrivač.

Prvi val padavina očekuje se od večeras do subote sredine dana, dok se drugi očekuje od nedjelje ujutru.