Bh. parlamentarci među najplaćenijim u Evropi

Home

Bh. parlamentarci među najplaćenijim u Evropi


Institucije BiH bez sumnje najpoželjniji su poslodavac u državi. Posebno u parlamentu, plate su enormno visoke, a rezultati rada prilično skromni. Enormni su i troškovi održavanja sjednica, pa su tako današnju sjednicu Doma naroda građani platili oko 290 hiljada maraka.

Duboka politička kriza u parlamentu više se ne može sakriti. Sjednice su postale vrijeme za međusobno optuživanje parlamentaraca ali i Savjeta ministara i to za nerad. Sve to košta. Koliko - objelodanio je delegat Sredoje Nović.

"Pogledajte dnevni red. Je li danas uopšte isplativo držati sjednicu? Pogledajte samo koliko jedna sjednica Doma naroda košta? Ja sam dobio podatke od finansijske službe parlamenta i jedna sjednica košta oko 290 - 300 hiljada maraka. Da li to treba da znači dragi građani da treba da budemo zadovoljni što se na dnevnom redu nalazi jedan zakon ili dva?!", istakao je Sredoje Nović, Klub Srba u Domu naroda.

Bez obzira koliko zakona bilo na dnevnom redu, parlamentarcima su njihova primanja zagarantovana. I sami priznaju da se trebaju smanjiti.

"Iskreno, ne vjerujem da bi to prošlo u Parlamentarnoj skupštini pošto dobar dio kolega i kolegica ovdje dere zadnje cipele u parlamentu i ne vjerujem da bi sebi glasali za umanjenje primanja", rekao je Mario Karamatić, delegat HDZ-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Novi pokušaj smanjenja privilegija je ukidanje jubilarnih nagrada imenovanim i izabranim zvaničnicima, koje se isplaćuju nakon 10 godina rada, u visini prosječne plate.

"Valjda je sama činjenica da su godinama u parlamentu dovoljna nagrada da budu zadovoljni svojim primanjima", naveo je Mirsad Mešić, poslanik SDP-a u PD PS BiH.

Za četiri godine mandata državni parlamentarac inkasira oko 200 hiljada maraka, samo po osnovu plate, što ih svrstava u red najplaćenijih parlamentaraca u Evropi.

A da bi se visoka primanja u institucijama BiH smanjila, već godinama se čeka jedinstveno rješenje zakona o platama koje treba da predloži Ministarstvo finansija. Građanima to ne znači ništa, jer za to vrijeme, sami pune državnu kasu, koja je gotovo uvijek poluprazna.

 

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavio: Pet, 30/06/2017 - 20:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top