Bh. štediše nemaju pravo ni u BiH, ni u Sloveniji, ni pred Evropskim sudom

Nestao je i zadnji tračak nade za hiljade bh. štediša da će im sudskim putem biti vraćena štednja u bivšoj Ljubljanskoj banci, koja, po njihovoj procjeni, sa kamatama, ukupno iznosi oko 30 miliona evra (blizu 60 miliona maraka).

Hladan tuš stigao je iz Strazubura - Evropski sud za ljudska prava odbio je tužbu bh. štediša protiv Slovenije i BiH za nadoknadu novca iz štednje, čime su oni trajno ostali bez svoje ušteđevine.

"Definitivno, u pitanju je 30 miliona evra štednje, novca koji je u Sloveniji, i ona neće da nam ga vrati. Ti ljudi nemaju više nikakvo pravo ni u BiH, ni u Sloveniji, ni pred Evropskim sudom za ljudska prava, gdje nismo uspjeli dobiti zaštitu", pojasnila je za "Nezavisne" Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH.

O ovom slučaju u Strazburu, kako nam je pojasnila, odlučio je sudija pojedinac, koji je ocijenio da se nisu stekli uslovi da o predstavkama bh. štediša protiv BiH i Slovenije za neisplaćenu štednju kod Ljubljanske banke raspravlja Evropski sud.

Podsjeća da se sudska bitka u BiH nije mogla voditi jer postoji presuda Ustavnog suda BiH, a koji je utvrdio da je ta obaveza na Sloveniji.

"Imamo i presudu Evropskog suda koji je utvrdio da su obaveze na Sloveniji. Imamo zakon u BiH gdje piše - za tu štednju nije odgovorna BiH, već Slovenija.  Vi ne možete prema zakonima koji su u BiH tužiti BiH, kad se zna da su sredstva u Sloveniji. A istovremeno imamo štediše koji su angažirali advokate i Ustavni sud Slovenije je to odbio", rekla je Omersoftićeva.

Ponašenjem Slovenije, kako je dodala, pogođeno je oko 7.000 vlasnika deviznih računa.

"Prema slovenačkom zakonu 7.000 štediša ne može dobiti svoju ušteđevinu, nismo dobili nijednu pozitivnu presudu u Sloveniji", rekla je Omersoftićeva.

Podsjetimo, prema ranije objavljenim informacijama, do kraja oktobra prošle godine Slovenija je primila 36.570 zahtjeva štediša iz Hrvatske i BiH, od čega je nakon verifikacije odobreno više od 33.000 isplata.

"Na prethodne informativne izračune koji uključuju glavnicu i pripadajuće kamate bilo je manje od jedan odsto žalbi", saopštili su krajem prošle godine u Službi za sukcesiju pri slovenačkoj vladi.

Kako su dodali, od ukupno izvršenih isplata u visini 289,7 miliona evra, štedišama nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb isplaćeno je 161,9 miliona evra, a štedišama LB-a Sarajevo 127,8 miliona evra.