Bh. umjetnica Šejla Kamerić: Ako na izborima ne dođe do promjena, mladi će još više napustiti BiH

.
Stanje u svim segmentima je alarmantno, pa i ono na području kulture. Podrška nama umjetnicima ili sportistima je mizerna, istakla je Kamerić

 

Jedna od najznačajnijih umjetnica sa prostora ex-Jugoslavije, Sarajka Šejla Kamerić, izložbom "Retrospecting" u Berlinu obilježava dvije decenije rada. Optužuje sadašnje političare u BiH da veoma malo ulažu u kulturu.

Šejla Kamerić ima svoju vjernu publiku u većem broju svjetskih metropola u kojima je izlagala, pa i u Berlinu. U galeriji Tanja Wagner joj je ovo sedma po redu samostalna izložba, retrospektiva njenog rada posljednjih dvadesetak godina.

Toliko je skoro prošlo i od objavljivanja kultnog postera „Bosnian Girl“, autoportreta umjetnice, koji se na ulicama Sarajeva pojavio 11. jula 2003. godine, na godišnjicu pada Srebrenice. Crno-bijela fotografija na kojoj je bilo ispisano „Nema zuba.. ima brkove.. smrdi kao govno. Bosanska djevojka?", napravljena na temelju grafita, koji je ostavio neki od holandskih vojnika na zidu kasarne u Potočarima.

Djelo koje joj je svojom političkom porukom i jačinom otvorilo vrata muzeja i galerija širom svijeta, između ostalog u Njujorku, Londonu i Parizu. Poster je prezentiran i u artoteci Novog berlinskog umjetničkog društva u okviru upravo okončane kulturne manifestacije Art Week u Berlinu.

Volume 0%

 

Svojim radom propituje svijet i želi ga učiniti boljim

Šta se svih ovih godina dešavalo u životu bosanske djevojke Šejle? 

- Mnogo toga - priča 46-godišnja Sarajka ekskluzivno za DW. 

- Sazrijevala sam, kao umjetnica i kao žena. Postala majka triju djevojčica, radila jako mnogo stvari. Postavljala nove izložbe i instalacije, snimala filmove. Mojim radovima propitujem svijet, kritikujem sve ono što mi smeta u nadi da ću ga učiniti boljim, baš zbog te moje djece i sve djece ovog svijeta. A problemi nažalost ne postaju manji. Pandemija, rat u Ukrajini, ekološka i klimatska katastrofa, migrantske krize, jačanja nacionalizma. To su globalni problemi. 

A da ne pominjem ove naše, lokalne. Ako u BiH na predstojećim izborima ne dođe do političkih promjena, još više mladih će napustiti zemlju. Mi smo svih godina nakon rata zatočenici istih ratnih retorika, koje nas drže u stanju depresije i očaja. Nadam se da će se narod napokon osvijestiti. Stanje u svim segmentima je alarmantno, pa i ono na području kulture. Podrška nama umjetnicima ili sportistima je mizerna. A političari vole da se hvale kad neko od nas uspije u svijetu, a tom uspjehu oni ni na koji način nisu doprinijeli. 

Moja privilegovana pozicija etablirane umjetnice na međunarodnoj sceni je više eksces, a ne nekakav prirodni put koji zahvaljujući državnoj podršci, imaju umjetnici u mnogim evropskim zemljama, pa i ovdje u Njemačkoj. A bez kulture i umjetnika, to je poznato, nema zdravog društva - ističe Šejla Kamerić. 

Izložbe na području Zapadnog Balkana imaju posebnu važnost

Šejla Kamerić BiH nije definitivno napustila. Ima privilegiju, kaže, da može da živi između Sarajeva, Istre i Berlina. I da izlaže svugdje u svijetu. Trenutno se njena djela u okviru grupnih izložbi mogu vidjeti u Muzeju umjetnosti u Wolfsburgu, te na 14. po redu evropskom nomadskom bijenaleu „Manifesta“ u Prištini.

- Lijepo je da sa moja djela prezentiraju u cijelom svijetu, no mene posebno raduje kad izlažem u regiji. Uskoro ću imati jednu izložbu u Skoplju, pa u Ljubljani, a u proljeće iduće godine u Podgorici. Nakon toga slijedi Srbija - kaže Šejla Kamerić. 

Izložbu „Retrospecting“ u Berlinu publika može posjetiti do 18.oktobra. „Uvijek se posebno radujem izložbama u Berlinu. Tu sam kao kod kuće. U gradu ima jako mnogo naših ljudi, mojih prijatelja, i ovo su prilike da se vidimo, zagrlimo, ispričamo“, dodaje.

Šta su daljni planovi? 

- Ima ih mnogo. Teme koje su me u prošlosti okupirale, će me okupirati i dalje, konzumerizam, jačanje nacionalizma, feminizam. Mislim da nama ženama, koliko god da smo se u zadnje vrijeme izborile za naša prava, predstoji još mnogo posla - odgovorila je

Mašta li o tome da Sarajevo jednog dana bude domaćin „Manifeste“ ili nekog drugog velikog festivala kulture? Naravno, odgovara. No, još više bi je radovalo da se u tom gradu i u BiH stvore uslovi za normalan život, prije svega mladih ljudi, da je ne napuštaju, već da u njoj imaju perspektivu za bolju budućnost. I da neke nove bosanske djevojke imaju više uticaja, u kulturnom, ali i političkom segmentu zemlje, piše Deutsche Welle.

FOTO: SCREENSHOT / ART HOUSE CHANNEL YT