Bh. zdravstvo dužno pola milijarde KM!

Home

Bh. zdravstvo dužno pola milijarde KM!


Dugovanja zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini dosegla su skoro pola milijarde maraka!

Bolnice u Federaciji BiH prošle godine nisu izmirile obaveze od 339 miliona maraka, dok dugovanja zdravstvenih ustanova u RS prema Fondu zdravstvenog osiguranja RS iznose 113 miliona KM! 

 

Tražiti rješenje

Nagomilana dugovanja niko godinama nije rješavao te se to sve više odražava na cjelokupan zdravstveni sistem, koji je zbog toga pred kolapsom. Podaci pokazuju da su najveći dužnici iz javnog sektora po osnovu doprinosa za zdravstvo upravo oni koji pružaju zdravstvene usluge - bolnice i domovi zdravlja. 

Tako je u Federaciji BiH na prvom mjestu, kada je riječ o dugovima, Sveučilišna klinička bolnica Mostar sa 102 miliona maraka. Na drugom je mjestu sarajevski Klinički centar sa 100 miliona maraka, Univerzitetski klinički centar Tuzla duguje 65 miliona, Kantonalna bolnica Zenica 22 miliona, a Županijska bolnica Livno 21 milion. 

Slijede Opća bolnica Konjic sa 18 miliona, zatim Kantonalna bolnica Bihać sa 14 miliona, Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” Mostar 13 miliona, Opća bolnica Jajce dva miliona, Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila dva miliona, Županijska bolnica Orašje i Opća bolnica Tešanj duguju po milion i 900 hiljada, Kantonalna bolnica Goražde 727 hiljada, Opća bolnica Gračanica 608 hiljada, a Opća bolnica Bugojno 273 hiljade maraka.

Samo dvije bolnice u Federaciji, Bolnica Travnik i Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, nemaju dugovanja.

Zanimljivo je da bi dugovi bolnica u Federaciji BiH mogli biti „oprošteni“. Uskoro bi, naime, trebao biti usuglašen prijedlog zakona o sanaciji dugovanja zdravstvenih ustanova, nakon čega bi se taj zakon trebao naći u parlamentarnoj proceduri. Ovo zakonsko rješenje ići će u pravcu otpisa zateznih kamata, a zatim će se tražiti rješenje za sanaciju ostatka duga.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, stanje nije ništa bolje. Najveći dug ima Klinički centar Banja Luka, koji je na kraju marta ove godine iznosio 38,7 miliona KM. Na drugom mjestu je dobojska bolnica „Sveti apostol Luka“, koja je dužna 10,5 miliona KM, potom bolnica Kasindo u Istočnom Sarajevu sa 9,6 miliona KM. Među velikim dužnicima je i Univerzitetska bolnica u Foči, čiji dug iznosi osam miliona KM.  Upravo zbog velikih dugovanja nedavno su smijenjeni direktori tri bolnice – u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci i Doboju.

Većini zdravstvenih ustanova odobreno je odgođeno plaćanje poreznog duga. Ostatak duga po osnovu reprograma iznosi 62,5 miliona KM. Prema posljednjim podacima, FZO RS  u 2015. je imao oko 589,6 miliona KM prihoda, od čega je 441,4 miliona maraka od doprinosa na lična primanja. Transferi iz budžeta iznose oko 11,6 miliona KM. Istovremeno, Fond je imao 709,2 miliona maraka rashoda i izdataka.

ustanove-duznici-tabela

Nepovoljan položaj

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić rekao je nedavno da je upoznat s dugovima koje lokalne zajednice i njihove javne ustanove imaju prema Fondu zdravstvenog osiguranja, ali da oni sami te probleme ne mogu riješiti.

- Taj problem nastao je zbog toga što su lokalne zajednice na posljednjem nivou finansiranja kada je u pitanju raspodjela prihoda od indirektnih i direktnih poreza. Mi smo u najnepovoljnijem položaju u odnosu na sve ostale javne institucije – istakao je Ćosić. 

 

Obaveze općina, centara za socijalni rad, javnih emitera...

Prema podacima FZO RS, ukupna dugovanja svih poreznih obveznika po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje na kraju 2016. godine iznosila su 279,7 miliona maraka. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS dugovalo je FZO RS 4,5 miliona KM za nezaposlene osobe, dok su općine na kraju 2016. imale više od dva miliona KM. Centri za socijalni rad dugovali su 1,26 miliona KM, ministarstva RS 1,25 miliona KM, dok su javni emiteri imali 1,24 miliona KM neizmirenih obaveza.

 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 04/05/2017 - 07:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top