Biciklisti iz Bihaća stigli u Sarajevo

Povodom 15. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, grupa biciklista rekreativno biciklističkog kluba “Japod” iz Bihaća, organizovala je dvodnevni biciklistički maraton od Bihaća do Sarajeva pod nazivom “Alija Izetbegović”m javlja Federalna tv.

U Sarajevo su stigli danas u poslijepodnevnim satima, nakon čega su posjetili šehidsko mezarje Kovači, mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i Muzej “Alija Izetbegović”.

Tokom posjete mezaru Alije Izetbegovića, Ahmet Alibabić (62), predsjednik rekreativno biciklističkog kluba “Japod” iz Bihaća, kazao je da maraton u čast prvog predsjednika Predsjedništva RBiH organizuju već pet godina.

“Svake godine, na dan smrti Alije Izetbegovića, na Kovačima polažemo cvijeće. Mislim da je to najmanje što možemo učiniti za našeg predsjednika. Iz Bihaća smo krenuli juče u sedam sati. Prenoćili smo u Donjem Vakufu, nakon 190 kilometara. Danas je kraća dionica od 140 kilometara, do Sarajeva. Vrijeme nas je izuzetno poslužilo. U grupi nas je bilo osam, ali jedan je odustao. Sedam nas je sada ovdje”, pojasnio je Alibabić.

Grupa biciklista je vozila maraton dug 310 kilometara od Bihaća do Sarajeva. Članovi biciklističkog kluba su bivši pripadnici Armije RBiH, nosioci najviših vojnih priznanja Armije RBiH i istaknute patriote.