Biden o primirju između Izra*la i H*masa: Moj savjetnik za nacionalnu sigurnost kaže da smo blizu

f

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak da se nada da će primirje u sukobu između Izraela i Hamasa u Gazi početi do sljedećeg ponedjeljka, jer se činilo da su zaraćene strane sklopile dogovor tokom pregovora u Kataru koji također imaju za cilj posredovanje u oslobađanju talaca.


Prisustvo obiju strana u takozvanim bliskim pregovorima - sastajanje medijatora odvojeno, ali u istom gradu - sugeriralo je da su pregovori bili dalje nego u bilo kojem trenutku od velikog pritiska početkom februara, kada je Izrael odbio Hamasovu protivponudu za četiri i po mjeseca primirja.

Biden je rekao da se nada da će prekid vatre početi za nekoliko dana. "Pa, nadam se do početka vikenda, do kraja vikenda", rekao je, upitan kada očekuje da počne prekid vatre.

"Moj savjetnik za nacionalnu sigurnost mi kaže da smo blizu. Blizu smo. Još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sljedećeg ponedjeljka imati prekid vatre", rekao je Biden novinarima tokom posjete New Yorku.

Američki zvaničnik je rekao da su se američki pregovarači snažno zalagali za postizanje dogovora o pauzi za taoce do početka ramazana 10. marta i da su najviši američki zvaničnici radili na tom pitanju prošle sedmice. Čini se da je optimizam izrastao iz sastanaka između Izraelaca i Katara, rekao je zvaničnik.

U javnosti su Izrael i Hamas nastavili da zauzimaju daleko razdvojene stavove o mogućem primirju, dok su jedni druge okrivljavali za kašnjenja.

Nakon susreta s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, Ismail Haniyeh, povučeni vođa Hamasa, rekao je da je njegova grupa prihvatila napore da pronađe kraj rata, i optužio Izrael da odugovlači dok stanovnici Gaze umiru pod opsadom.


"Nećemo dozvoliti neprijatelju da koristi pregovore kao paravan za ovaj zločin", rekao je on.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael spreman na dogovor i da je na Hamasu da odustane od zahtjeva koje je opisao kao "sa druge planete".

"Očigledno, želimo ovaj dogovor ako ga možemo postići. Zavisi od Hamasa. To je sada njihova odluka", rekao je on za američku mrežu Fox News. "Moraju se svesti na stvarnost."

Al Thanijev ured saopćio je da su Al Thani i šef Hamasa razgovarali o naporima Katara da posreduje u "trenutnom i trajnom sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze".

Izvor je ranije rekao Reutersu da je izraelska radna delegacija odletjela u Katar kako bi stvorila operativni centar za podršku pregovorima. Njegova misija bi uključivala provjeru predloženih palestinskih militanata koje Hamas želi osloboditi u sporazumu o oslobađanju talaca, rekao je izvor.

Izrael i dalje u javnosti tvrdi da neće okončati rat dok Hamas ne bude iskorijenjen, dok Hamas kaže da neće osloboditi taoce bez dogovora o okončanju rata.

"Potpuno smo posvećeni brisanju Hamasa s lica Zemlje", rekao je izraelski ministar ekonomije i industrije Nir Barkat za Reuters na konferenciji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je njegovo prisustvo signaliziralo kontinuirano prihvatanje Izraela od strane arapskih država koje su razbjesnile Palestinski militanti.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je Reutersu u ponedjeljak da bi svaki sporazum o prekidu vatre zahtijevao "osiguranje kraja agresije, povlačenje okupacije, povratak raseljenih, ulazak pomoći, opremu za sklonište i obnovu".

Izrael je pod pritiskom svog glavnog saveznika Sjedinjenih Država da se uskoro dogovori o primirju, kako bi spriječio prijeteći napad na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se skriva više od polovine od 2,3 miliona stanovnika enklave, za koji Washington strahuje da bi mogao postati krvoproliće .