Biden održao pobjednički govor: Vratit ću dušu Americi i ujediniti nas

.
Novoizabrani predsjednik SAD-a, Joe Biden obratio se naciji nakon proglašenja njegove pobjede.

 

Odmah na početku govora, Biden je pozvao pristalice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu daju šansu i pozvao sve Amerikance da okrenu novi list i oslobode se "mračnog doba demonizacije".

 

Nakon izlaska na scenu, Biden je naglasio da će biti predsjednik SAD-a koji ujedinjuje, a ne dijeli naciju. 

 

Ponovio je da je ušao u utrku za Bijelu kuću kako bi "vratio dušu Amerike" te da Amerika "ponovno bude poštovana u svijetu".

 

"Moji dragi Amerikanci, narod ove države je rekao svoje i donio nam uvjerljivu pobjedu s najviše glasova ikad, čak 74 miliona. Počašćen sam povjerenjem koje ste mi dali. Bit ću predsjednik koji ne dijeli već ujedinjuje. Koji ne vidi crvene i plave države, samo ujedinjene države", rekao je Biden.

Trumpovim pristašama poručio je da razumije kako se osjećaju jer je sam "nekoliko puta bio neuspješan" i pozvao ih na kraj podjela. 

 

"Vrijeme je da uklonimo oštru retoriku, spustimo temperaturu, vidimo jedni druge, ponovo se slušamo. I da bismo napredovali, moramo prestati tretirati svoje protivnike kao svoje neprijatelje. Oni nisu naši neprijatelji. Oni su Amerikanci. Biblija nam kaže da postoji vrijeme za sve, a sad je vrijeme da zacijelimo te da se obnovi demokratija", istakao je Biden.

 

Ovaj izbor novog predsjednika SAD-a na neki način je vratio povjerenje u tradiciju koje je Trump često ismijavao, piše CNN.

 

Navedeno je i to da je ovo prvi put nakon pet godina da Trump nije bio dominantna figura koja je plijenila pažnju na nacionalnoj političkoj sceni.

 

Biden tokom govora nije propustio spomenuti svoju suprugu Jill.

 

"Ja sam Jillin suprug i ne bih bio ovdje da nema nje. Jill će biti odlična Prva dama", rekao je Biden.

 

Zahvalio je i Kamali Harris i istakao da je ona prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog porijekla na toj poziciji i dokaz da ništa u Americi "nije nemoguće".

 

Zahvale su otišle i onima koji su usred pandemije omogućili da se ovi izbori provedu.

 

Kao svoj prvi potez najavio je borbu protiv koronavirusa koji je usmrtio više od 230.000 Amerikanaca, a milione ih ostavio bez posla. 

 

Najavio da će u ponedjeljak imenovati tim zdravstvenih stručnjaka koji će od 20. januara 2021. provoditi plan borbe protiv koronavirusa i da će se taj plan zasnivati na nauci.

 

"Neka ovo mračno doba demonizacije u Americi završi sada i ovdje. Večeras cijeli svijet gleda Ameriku. Amerika je svjetionik", poručio je Biden.

 

Nakon Bidenovog govora svi su zajedno izašli na pozornicu.