Bidenova administracija tužila Teksas u želji da blokira zakon o zabrani pobačaja

.

Bidenova administracija u četvrtak je tužila Teksas, nastojeći blokirati provedbu novog zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj u državi, jer se demokrate plaše da bi pravo na pobačaj, uspostavljeno prije 50 godina, moglo biti ugroženo.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država prošle sedmice potvrdio je zakon o zabrani pobačaja nakon šest sedmica trudnoće, prije nego što mnoge žene shvate da su trudne. Odluka predstavljala veliku pobjedu konzervativaca.

Predsjednik Joe Biden upozorio je da bi zakon izazvao "neustavni haos" jer se oslanja na građane da ga primjenjuju podnoseći građanske tužbe protiv ljudi koji pomognu ženi da abortira nakon šest sedmica, bilo da se radi o doktoru koji izvodi postupak ili taksisti koji vozi ženu na kliniku.

"Očigledna i izričito priznata namjera ove zakonske sheme je spriječiti žene u ostvarivanju njihovih ustavnih prava", rekao je državni tužilac Merrick Garland na konferenciji za novinare. On je dodao da je zakon "očigledno neustavan".

Zakon dozvoljava ljudima koji potignu tužbu da dobiju nagradu od najmanje 10.000 dolara i ne pravi razliku u slučajevima silovanja ili incesta, iako postoje neka vrlo usko definisana izuzeća za zdravlje majke. Republikanski guverner Teksasa Greg Abbott branio je zakon ove sedmice, rekavši da će država "ukloniti sve silovatelje".

Odluka Vrhovnog suda da ne blokira zakon u Teksasu izazvala je zabrinutost aktivista za prava na pobačaja da bi sud, u kojem konzervativci imaju većinu od 6 naprema 3, mogao biti otvoren za poništavanje sudske odluke "Roea protiv Wadea" iz 1973. godine, kojom je utvrđeno ustavno pravo na pobačaj, kada bude saslušao slučaj koji se odnosi na zabranu pobačaja u Mississippiju kasnije ove godine.

Ovaj korak označio je drugu veliku tužbu koju je Bidenova administracija podnijela ove godine pokušavajući blokirati potez državne vlade koju kontrolišu republikanci. Ministarstvo pravde tužilo je Georgiu u junu, osporavajući opsežni državni zakon o glasanju.

Garland je ranije ove sedmice rekao da će odjel "štititi one koji žele dobiti ili pružiti usluge reproduktivnog zdravlja" putem zakona iz 1994. poznatog kao Zakon o slobodi pristupa kliničkim ulazima. Zakon o FACE-u zabranjuje upotrebu sile i fizičke prepreke kako bi ometao osobu koja dobiva ili pruža usluge reproduktivnog zdravlja.

Budući da je potrebno nekoliko sedmica prije nego što se trudnoća uopće može otkriti na standardnom testu urina, teksaški zakon znači da bi tamošnje žene mogle imati samo jednu ili dvije sedmice da urade abortus prije nego što im se zabrani obavljanje. Otprilike 85 do 90 posto postupaka pobačaja provodi se nakon šest sedmica trudnoće, a ostavljanje zabrane moglo bi uzrokovati zatvaranje klinika, upozorile su grupe za prava na pobačaj.

Većina Amerikanaca smatra da bi pobačaj trebao biti legalan, prema istraživanju Reutersa/Ipsosa. Oko 52 posto je kazalo da bi trebalo biti legalno u većini ili svim slučajevima, a 36 posto je reklo da bi trebalo biti nezakonito u većini ili svim slučajevima.

Ipak, to je i dalje duboko polarizirajuće pitanje, jer većina demokrata podržava prava na pobačaj, a većina republikanaca se protivi.