BiH će od Srbije tražiti izručenje Mujanovića

Ministarstvo pravde BiH još nije dobilo zahtjev Tužilaštva BiH prema kojem bi se zvanično od pravosuđa Srbije zatražilo izručenje Huseina Mujanovića, bivšeg borca Armije RBiH koji je prije nekoliko dana uhapšen na graničnom prijelazu Uvac, zbog sumnje da je počinio ratni zločin na području Hrasnice 1992. godine.

Pravni osnov

Tu informaciju potvrdila je jučer za „Dnevni avaz“ Stanislava Marić, portparol Ministarstva pravde BiH.

Zahtjev do jučer nije bio stigao, ali ako i kada dođe, bit će proslijeđen kako to nalaže zakon i međunarodni ugovori - rekla nam je Stanić.

I Lejla Čović, Mujanovićeva advokatica, mišljenja je da je sada na potezu Tužilaštvo BiH, koje mora podnijeti zvaničan zahtjev za izručenje. Ono što je, kako nam je pojasnila, jasno utvrđeno jeste da je Mujanović državljanin BiH i u Sarajevu je prijavljen i živi već dugi niz godina.

Sada je sve na Tužilaštvu BiH jer se mora utvrditi je li Mujanović uopće tretiran u bh. pravosuđu. Mi smo predali dokaze da je državljanin BiH - rekla nam je Čović.

„Dnevni avaz“ nezvanično saznaje da je uhapšeni Mujanović prijavljen za ratne zločine u BiH i da je u Tužilaštvu BiH već formiran predmet koji se odnosi na navodne zločine u Hrasnici, a da je postupak u fazi provjeravanja svih navoda.

Ovo je, ustvari, i olakšavajuća okolnost za odbranu Mujanovića, jer u slučaju da nije tretiran u bh. pravosuđu, da ne postoji predmet, naša država ne bi uopće mogla ni tražiti njegovo izručenje, jer ne bi imala pravnog osnova za postupak.

Ganić i Divjak

Slična je situacija bila s uhapšenima generalom Jovanom Divjakom, Ejupom Ganićem i Naserom Orićem, jer je Tužilaštvo, koje vodilo predmete i u BiH, u zamolnici tražilo od država u kojima su bili lišeni slobode da se postupci za koje se terete vode u matičnim državama i domaćem pravosuđu.

Sada se, kako saznajemo, također, ništa ne želi prepustiti slučaju, jer tužioci Tužilaštva BiH prije zahtjeva žele utvrditi sve činjenice kako bi molba za izručenje bila precizna.

Porodica ga posjećuje

Čović nam je jučer kazala da je Mujanovićevoj porodici omogućeno da ga posjeti u pritvoru u Beogradu i da tu nema nikakvih problema.

- Oni su već bili u posjeti i s te strane je sve korektno – kaže Čović.