BiH i Crna Gora u julu potpisuju sporazum o izgradnji mosta na rijeci Tari

asd
Ministri su se dogovorili da se u što kraćem roku započne izgradnja mosta s integrisanim graničnim prijelazom

Delegacija Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom Vojinom Mitrovićem, sastala se danas u Sarajevu s delegacijom Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore, koju predvodi ministar Mladen Bojanić, javlja Anadolija.

Kako je saopćeno iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, na sastanku je razgovarano o razvoju prometne infrastrukture, a u pitanju su Hum - Šćepan-Polјe, novi most na Tari i zajednički granični prijelazi, kao i o odvijanju međunarodnog bilateralnog prijevoza putnika i robe te o razmjeni dobrih praksi i iskustava dviju zemalјa.

Mitrović je istaknuo da je u ovom trenutku najbitnije povezivanje Sarajeva sa Podgoricom i dodao kako je upravo izgradnja mosta na rijeci Tari između BiH i Crne Gore jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata, a za koji bi trebalo potpisati međunarodni sporazum na ministarskom sastanku koji će u julu biti održan u Sloveniji.

- Mi smo tu da pomognemo građanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i zemljama regiona da svoje potrebe prevoza putnika i robe što lakše i što jednostavnije riješe izgradnjom putne infrastrukture - naglasio je Mitrović.

Ministri su se dogovorili da se u što kraćem roku započne izgradnja mosta na Tari s integrisanim graničnim prijelazom koji će uz ostale granične prijelaze između dviju zemalja imati samo jedno zaustavljanje, što bi uveliko ubrzalo i olakšalo komunikaciju.

- Preduslov za dobru putnu komunikaciju je njena dobra bezbjednost, čime bi se ubrzala i razmjena robe te dolazak ljudi u BiH i Crnu Goru. Grupni infrastrukturni projekti su ti koji mogu da obnove ekonomiju zemalja, kao što to sigurno čine saobraćaj i pomorstvo - rekao je Bojanić i dodao da će izgradnja mosta na rijeci Tari doprinijeti još boljim dobrosusjedskim odnosima dviju zemalja.