BiH i Hrvatska dogovorile privremeni granični prelaz na novom mostu kod Svilaja

Na inicijativu Ministarstva komunikacija i prometa BiH danas je u Sarajevu održan sastanak svih sudionika vezanih za izgradnju mosta i graničnog prijelaza Svilaj.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Autocesta Federacije BiH, Ministarstva finansija Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske i Hrvatskih autocesta (HAC). 

Sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić rekao nam je da je na sastanku analiziran trenutni status izgradnje mosta, a koji je 80 posto okončan. Kako kaže, evidentno je da se granični prijelaz i most Svilaj neće preklopiti. 

"Ministarstvo finansija Hrvatske informisalo nas je da će hrvatska strana do konca aprila 2019. godine u potpunosti završiti granični prijelaz Svilaj. Što se tiče naše strane, predstavnici UIO BiH informisali su nas da je UIO raspisao tender i da se 15. aprila 2019. godine očekuje otvaranje ponuda. Evaluacija bi trebala trajati oko dva mjeseca i nakon toga očekuju da bi u junu 2019. godine mogli početi radovi", rekao je Pejić. 

On je dodao da su svi ovi rokovi za sada samo na nivou teorije, odnosno ukoliko se računa na to da neće biti poteškoća pri realizaciji projekta, a koji se ogledaju u žalbama. Pejić nam je kazao da su predstavnici UIO kazali da je rok za okončanje radova, nakon što izvođač bude uveden u radove, osam mjeseci. 

"Dakle, evidentno je da ne postoji ni teoretska šansa da granični prijelaz bude gotov u ovoj godini. Nadamo se da će to biti početkom 2020. godine. Ministarstvo finansija Hrvatske informisalo nas je da su granični prijelaz kategorizirali kao kategoriju A za promet robe i putnika, ali ne fitosanitarni promet. To znači ne za promet robe životinjskog i biljnog porijekla te da u ovom trenutku s hrvatske strane neće biti pozicionirane inspekcije", kazao je Pejić. 

Sekretar ministarstva komunikacija i prometa BiH ističe da je sastanak sazvan kako bi se iznašlo rješenje za upotrebu mosta prije nego BiH formalno završi granični prijelaz. U ovom kontekstu zaključeno je da nema nikakve prepreke da se privremeno granični prijelaz osposobi za promet putnika s obzirom na to da formalni i tehnički uslovi neće dozvoliti u prvoj fazi promet tereta. 

"Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pokrenut će bez odgode aktivnosti na formaliziranju graničnog prijelaza Svilaj kao najveće kategorije", rekao je Pejić ističući da je cilj da se teški teretni promet s luke Ploče prema unutrašnjosti Evrope preusmjeri na Koridor 5C, a što neće biti moguće ukoliko ne budemo imali granični prijelaz visoke kategorije.