BiH ima duplo više novozaraženih nego jučer, raste i broj mrtvih

.
SA ZABILJEŽENIH 1255 novih slučajeva u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je udvostručen broj novozaraženih koronavirusom u odnosu na dan ranije, a porastao je i broj preminulih pacijenata kod kojih je uglavnom utvrđena starija varijanta virusa SARS-CoV-2.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, od testiranih 3039 uzoraka, pozitivne na koronavirus bile su 742 osobe.

 

Istodobno u Republici Srpskoj od 1080 lаbоrаtоriјskih uzоrakа koronavirus je pоtvrđеn kоd 483 оsоbе, dok je u Brčko Distriktu zabilježeno 30 novih slučajeva.

 

Od posljedica covida preminule su 32 osobe, od čega 12 u entitetu Federaciji BiH, u Republici Srpskoj njih 17, a u Brčko Distriktu tri pacijenta.

 

U odnosu na dan ranije, kada je bilo 526 novozaraženih koronavirusom, u srijedu je taj broj udvostručen s 1255 pozitivnih osoba.

U utorak su ukupno preminule 24 osobe, a u srijedu je osam pacijenata više izgubilo bitku s covidom.

 

"Mislim da delta soj nije predominantan na našem području"

Epidemiologinja dr. Kristina Bevanda, ravnateljica Doma zdravlja u Mostaru, ocijenila je kako BiH ima najveću stopu smrtnosti od covida kao posljedicu lošeg stanja u državi i zdravstvu.

 

Po njezinim navodima, u BiH uglavnom prevladava stari, a ne delta soj koronavirusa.

 

"Pacijenti kod nas imaju dosta slične kliničke slike kao što su bile u proteklim valovima, tako da s oprezom mislim da nije predominantan delta soj na našem području, ali ima ga", rekla je dr. Bevanda