Podaci CIA-e: BiH jedna od sedam evropskih država s negativnom migracionom stopom

Bosna i Hercegovina nalazi se među sedam država koje imaju negativnu stopu migracija, odnosno iz ovih zemalja odlazi više stanovništva nego što se useljava tokom godine.

Podatke je objavila CIA, a odnose na za 2017. godinu i mjere se po stopi na 1.000 stanovnika. Bosna i Hercegovina se nalazi na 119. mjestu s negativnom stopom 0,40. 

Utješno je da se iza nas nalazi Makedonija kod koje stopa iznosi -0,50, dok je u Hrvatskoj najgora situacija kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, jer ima negativnu stopu od 1,70 i nalazi se na 151. mjestu.

Srbija ima jednak broj osoba koje su se doselile i napustile zemlju, dok Slovenija ima pozitivnu stopu od 0,40. 

Loša ekonomska i sigurnosna situacija je ono što ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije navode kao razlog odlaska, kao i zaposlenje s boljim uvjetima. 

Najbolje stanje je na Djevičanskim otocima koji su na prvom mjestu i bilježe veliki broj useljenja sa stopom od 16,50, a slijede Luksemburg, Katar, Kajmanski otoci i Singapur.

Najgore stanje je u Američkoj Samoi koja bilježi najveći procent isljenja i negativnu stopu od 26,70. Slijede Mikronezija, Liban, Tongo i Portoriko.