BiH još nije zabranila letove spornog Boeinga 737, ali oni nemaju odakle ni doletjeti

Bosna i Hercegovina još nije zabranila polijetanje, slijetanje i prelijetanje dva tipa aviona Boeing 737-8 Max i 737-9 Max iznad teritorije naše zemlje, ali s obzirom na to da su to uradile sve članice EU i zemlje našeg okruženja, ovi avioni nemaju odakle ni doći u BiH.

Nakon tragične avionske nesreće u Etiopiji kada je nakon pada aviona Boeing 737 MAX 8 poginulo 157 osoba Evropska agencija za sigurnost avionskog saobraćaja (EASA) poduzima sve potrebne korake kako bi osigurala sigurnost putnika.

Kako saznajemo u Registru za civilno zrakoplovstvo, u BiH nema tipova aviona koji su zabranjeni u EU i zemljama našeg okruženja, piše Klix.

"Direkcija za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) prati dešavanja povodom ovog pitanja i reagovat će u skladu sa situacijom. Članice EU i države u našem okruženju, kao i velike kompanije su prizemljile te tipove aviona", izjavio je za Klix.ba stručni saradnik za odnose s javnošću Aleksandar Lalović.

Iako BiH još nije donijela odluku o zabrani slijetanja, polijetanja i prelijetanja aviona tipa Boeing 737 Max 8 i 737-9 Max, logično je da preko BiH ili u našu zemlju nema odakle doći avion navedenog tipa.

"Bugarska, Grčka, Rumunija, Hrvatska, Srbija... sve te zemlje su zabranile letove ovim avionima. Ako mi i ne zabranimo, oni nemaju odakle doći do BiH", dodao je Lalović i istakao da je najvažnije da u Registru zrakoplovstva BiH nema aviona prema kojem bi direkcija morala djelovati i uvoditi sankcije.

Kao mjeru predostrožnosti EASA je objavila Direktivu o plovidbenosti koja je stupila na snagu sinoć i obustavila sve avionske operacije svih aviona Boeing Model 737-8 MAX i 737-9 MAX u Evropi. Osim toga, EASA je objavila Direktivu o sigurnosti, koja je također stupila na snagu, suspendujući sve komercijalne letove navedenih modela koje obavljaju operatori iz trećih zemalja u, unutar ili izvan EU.