BiH među zemljama s najviše iseljenika: Gdje stoji u globalnom trendu migracija

.
Bosna i Hercegovina suočava se s kontinuiranim odlivom visokokvalificiranih i visokoobrazovanih pojedinaca, što je trend koji nije stran mnogim zemljama u svijetu. Iako je situacija zabrinjavajuća, novi podaci sugeriraju da BiH ipak nije na dnu liste kada je riječ o ovom globalnom fenomenu.

Prema istraživanju stranice World Population za 2024. godinu, na prvom mjestu nalazi se država Samoa, iz koje odlazi najveći broj ljudi, što je dovelo do njenog visokog rangiranja s ocjenom 10, što je najgora ocjena prema ovom kriteriju.

Slijedeći na listi su Jamajka, Palestina, Somalija, Mikronezija, Eritreja, El Salvador, Albanija, Haiti i Sirija, koji su također ocijenjeni kao zemlje s visokim nivoom emigracije visokoobrazovanih osoba.

 

Bosna i Hercegovina se nalazi na 40. mjestu na ovoj listi, sa solidnom ocjenom od 6,8. Iako je ova ocjena znatno niža u poređenju s drugim zemljama, situacija u BiH nije tako alarmantna kao u nekim drugim dijelovima svijeta.

 

Među zemljama u regionu, Albanija se ističe kao zemlja s najvećim problemom odliva visokoobrazovanih pojedinaca, nalazeći se među prvih deset na ovoj listi, dok je BiH na 40. mjestu. Slijedi je Sjeverna Makedonija sa ocjenom od 6,3, zatim Srbija sa ocjenom od 6, Hrvatska sa ocjenom od 5,8, dok Crna Gora ima ocjenu od 4,9, a Slovenija se nalazi na dnu sa ocjenom od 3,7.

Iako se ova istraživanja ne mogu tumačiti kao potpuna slika migracijskih tokova i uzroka koji dovode do njih, pružaju uvid u globalni trend odliva visokoobrazovanih pojedinaca, koji može imati značajan utjecaj na ekonomiju, društvo i razvoj zemlje.