Komšić: Bosna i Hercegovina primarno mora provesti sve presude iz Strazbura

Bosna i Hercegovina, u okviru svojih nastojanja za priključenje Evropskoj uniji, mora u narednom periodu ispuniti sve obaveze koje su propisane evropskom pravnom stečevinom, a time i osigurati maksimalnu zaštitu individualnih ljudskih prava i temeljnih sloboda, jer je jednakopravnost svih građana i zaštita njihovih individualnih ljudskih prava, jedan od nezaobilaznih temelja Evropske unije, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

On je podsjetio da je upravo evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda utvrđena članom II/2 i II/4 Ustava Bosne i Hercegovine, te da je akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće zakone, što svakako uključuje Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Komšić naglašava da ispunjavanje navedenih obaveza u kontekstu poštivanja osnovnih evropskih načela i standarda podrazumijeva provođenje četiri dosadašnje presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetima ''Sejdić-Finci'', ''Zornić'', ''Pilav'' i ''Šlaku''.

"- U tim presudama utvrđeno je postojanje sistemske diskriminacije u Ustavu Bosne i Hercegovine, čime je stvorena obaveza za ovu zemlju, da to svakako mora promijeniti" - kazao je Komšić, ističući da je to i međunarodna obaveza, prenosi Avaz.ba.

"- Dodamo li tome i tu činjenicu da je članom 46. Konvencije utvrđena obaveza za zemlje potpisnice, da neizostavno moraju provoditi presude iz Strazbura, pa to stavimo u kontekst člana II/2 Ustava Bosne i Hercegovine, onda postaje jasno da Bosna i Hercegovina ima međunarodnu obavezu provedbe tih presuda, kao i svojim ustavom utvrđenu istovjetnu obavezu" - naveo je član Predsjedništva BiH.

Napominje da nije moguće izvršiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine vodeći računa samo o odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, već će se zbog euroatlantskih integracija morati provesti presude Europskog suda za ljudska prava iz Strazbura, kao i oni dijelovi evropske pravne stečevine koji govore o zaštiti individualnih prava svih građana pojedine zemlje.

"- Bez toga, kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu postat će veoma upitan, kao i njena sveukupna evropska perspektiva. To će postati jasnije onoga trena kad Evropska komisija objavi svoje mišljenje o eventualnom statusu kandidata za Bosnu i Hercegovinu kao i njene preporuke i mjere, odnosno obaveze koje će BiH morati ispuniti na svome evropskom putu" - smatra Komšić.

Dodaje da će sve politike i politički akteri koji daju prijedloge koji su u suprotnosti s evropskom pravnom stečevinom, vrijednostima i normama, tada imati priliku da korigiraju vlastite stavove ili, u suprotnom, da u cijelosti ponište evropska nastojanja Bosne i Hercegovine vodeći se nekim drugim anticivilizacijskim politikama koje Bosnu i Hercegovinu u potpunosti udaljavaju od Evropske unije.