Operativni štab: Bosna i Hercegovina može upravljati sadašnjim brojem migranata

Na sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini održanom danas u Sarajevu konstatovano je da se u prihvatnim centrima trenutno nalazi oko 3.800 migranata i da Bosna i Hercegovina sa sadašnjim brojem migranata može upravljati ovim procesima.

Operativni štab je analizirao trenutnu sitaciju s migrantima i mjerama koje se poduzimaju na sprečavanju ilegalnih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Štaba i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektićupoznao je prisutne s odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojom će koordinaciju rada svih centara u Unsko-sanskom kantonu preuzeti Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu bit će donesen kućni red kojim će se ograničiti izlazak i kretanje izvan prihvatnih centara u noćnim satima, čime će se popraviti i sigurnosna situacija u mjestima gdje su smješteni ovi centri, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi da je Granična policija Bosne i Hercegovine uradila analizu potrebnih dodatnih policijskih službenika da bi se bolje kontrolisala istočna granica i spriječavao ulazak ilagalnih migranata, o čemu će uskoro biti upoznato i Vijeće ministara Biosne i Hercegovine.

Na sastanku je ukazano i na potrebu aktivnijeg uključivanja pravosuđa u procesuiranje i pritvaranje migranata koji su počinili krivična djela na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Također, ukazano je na pojedine slučajeve problema liječenja migranata sa teškim oboljenjima te će na sljedeći sastanak Štaba biti pozvani predstavnici međunarodne organizacije nadležne za plaćanje troškova lokalnim domovima zdravlja i bolnicama.

Predstavnik Unsko-sanskog kantona ukazao je na to da veliki broj migranata na područje ovog kantona pristiže vozom iz Sarajeva te će nakon dostavljanja zvanične informacije, Štab upoznati nadležne institucije i tražiti rješavanje ovog pitanja, navodi se u saopćenju.