BiH na korak do stvaranja pravnog okvira za ispitivanje imovine političara

Home

BiH na korak do stvaranja pravnog okvira za ispitivanje imovine političara

BiH konačno ima priliku da stvori pravni okvir kojim bi se omogućilo ispitivanje imovine političara, a koja je predmet čestih spekulacija u bosankohercegovačkom društvu.

Početkom septembra pred državnim parlamentarcima će se naći Prijedlog zaključka o formiranju interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine. 

Riječ je o prijedlogu koji je već usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i koji će najvjerovatnije dobiti podršku Zastupničkog doma uprkos protivljenju SNSD-a i HDZ-a.

U toku rasprave o toj tački dnevnog reda zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić kazao je da je Savez za promjene ušao u vlast kako bi se borili protiv kriminala i korupcije i da je temeljni zakon koji vežu za tu priču zakon o ispitivanju porijekla imovine. 

Ipak, s njim se nije složila delegatkinja Zdenka Džambas (HDZ) koja je kazala kako je njoj to "bezveze" jer postoji Krivični zakon BiH. Sličnog mišljenja je i delegat Dragutin Rodić koji također nije podržao osnivanje Interresorne radne grupe. 

Prema Prijedlogu zaključka u interresornoj radnoj grupi za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH trebali bi se naći Amir Fazlić, Aleksandra Pandurević i Predrag Kožul iz Zastupničkog doma te Safet Softić, Bariša Čolak i Ognjen Tadić iz Doma naroda PSBiH. Također, Vijeće ministara BiH imenovalo bi svoja tri člana. 

Ukoliko ovaj zaključak bude usvojen, zadatak interresorne radne grupe bit će da u roku od šest mjeseci pripremi zakon o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH i ako je potrebno izmjene postojećih zakona na nivou BiH u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije.

SDS od ulaska u vlast insistira na tome da se usvojio zakon u kojem će biti definisan jednostavan red poteza: ukoliko se u imovinskom kartonu državnih dužnosnika pokaže nesrazmjer između prihoda i imovine koju posjeduje, Tužilaštvo BiH automatski otvara istragu i provjerava porijeklo imovine. U slučaju da je ono "mutno", slijede sankcije i to oduzimanje imovine. 

Imovina bh. političara već duži vremenski period goruća je tema u društvu s obzirom na to da građani smatraju kako funkcioneri u imovinskim kartonima ne prijavljuju svu imovinu koju imaju.

 

(Izvor: Klix)

Tagovi
Objavljeno: Tue, 22/08/2017 - 08:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top