BiH postaje destinacija za strane penzionere zbog povoljnosti i kvalitete života

.

U posljednje vrijeme, sve više starijih osoba iz susjednih država EU, poput Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih, odabire Bosnu i Hercegovinu (BiH) kao destinaciju za penzionerski život. Razlog tome su poskupljenja životnih potreba u europskim zemljama, zbog čega stariji stanovnici prepoznaju ekonomske benefite života u BiH.

Primjeri iz Gradiške, gdje stariji ljudi iz susjednih zemalja biraju domove za stare, ukazuju na povoljnije cijene i jednake ili bolje uvjete u poređenju s europskim alternativama.

Štefanija i Uroš Opačić te Paša Šibić iz Gradiške ističu da su cijene života u BiH znatno povoljnije nego u njihovim prethodnim domovima u Zagrebu i Rijeci.

 

Ovaj trend pokazuje da stariji građani sve više razmatraju BiH kao destinaciju za penzionerski život, posebno uzimajući u obzir ekonomske izazove s kojima se suočava EU.

 

Povoljnije cijene života, uz očuvanje ili poboljšanje kvalitete života, čine BiH sve privlačnijom destinacijom za penzionere iz regije.

Ova promjena u percepciji BiH kao destinacije za starije stanovnike donosi dodatne koristi lokalnim zajednicama, a istovremeno pruža penzionerima priliku za udoban i ekonomski održiv život. S obzirom na navedene faktore, očekuje se nastavak ovog trenda i daljnje istraživanje mogućnosti koje BiH pruža penzionerima iz regije i šire.