BiH povlači sporni lijek protiv kašlja!?

lijek
Lijek koji se koristi u liječenju neproduktivnog, odnosno suhog kašlja, a u sebi sadrži supstancu folkodin, povlači se s tržišta Evropske unije. U narednim danima očekuje se njegovo povlačenje i s tržišta naše zemlje.

 

Faktor rizika

Naime, Evropska agencija za lijekove (EMA) završila je evaluaciju lijekova s aktivnom supstancom folkodin te je preporučila da se ponište dozvole za stavljanje u promet lijekova koji sadrže folkodin. Kako su naveli, pokazano je da upotreba folkodina u periodu do 12 mjeseci prije opće anestezije predstavlja faktor rizika za razvoj anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore.

Neuromuskularni blokatori su odgovorni za 60-70 posto epizoda anafilaktičkih šokova tokom opće anestezije.

Ovaj lijek je trenutno dostupan u prodaji u BiH pod nazivom “pholcodin”, u obliku kapsula, te nas je zanimalo da li se, shodno preporukama EMA-e i rizicima koje njegova upotreba nosi, razmatra njegovo povlačenje s bh. tržišta.

 

Šteta i benefiti

Marin Crnogorac, predsjednik Komore magistara farmacije FBiH, kazao je za „Avaz“ da smatra da će do povlačenja ovog lijeka doći vrlo brzo.

Mišljenja sam da je to Evropa trebala napraviti prije, s obzirom na nuspojave koje lijek sa sobom nosi. Međutim, uvijek postoji upitnik da li je veća šteta skinuti lijek s pozitivne liste lijekova, ostaviti ili ga ukinuti potpuno. To je lijek protiv kašlja i lijek koji ima i dobre strane i benefite kada ljudima taj kašalj traje duže, a razlozi mogu biti različiti. Treba, dakle, napraviti balans između benefita korištenja tog lijeka do njegovih eventualnih nuspojava – rekao je Crnogorac.

 

Upit Agenciji za lijekove

Upit smo poslali i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kako bismo dobili informacije o povlačenju ovog lijeka s tržišta BiH, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.