BiH šalje vojsku na granicu sa Srbijom?

Prema informaciji o migrantskoj krizi, samo u sedam dana u razdoblju od 26. marta do 1. aprila ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 482 nezakonita migranta

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zatražit će od Predsjedništva ove zemlje angažiranje Oružanih snaga te raspoređivanje više policajaca kako bi se zaštitila istočna granica ove zemlje prema Srbiji zbog povećanog migrantskoga vala, objavljeno je u četvrtak.

Kako je saopćeno nakon sjednice u Sarajevu, Vijeća ministara je, raspravljajući o informaciji Ministarstva sigurnosti o povećanom priljevu migranata u Bosni i Hercegovini, najavilo poduzimanje više mjera, prenosi Hina.

Zatražit će se od Predsjedništva Bosne i Hercegovine podrška za angažiranje pripadnika inženjerskih jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i većeg broja policajaca iz svih ministarstava unutrašnjih poslova u državi kako bi se zaštitio istočni dio granice Bosne i Hercegovine.

Prema informaciji o migrantskoj krizi, samo u sedam dana u razdoblju od 26. marta do 1. aprila ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 482 nezakonita migranta.

NAJVIŠE MIGRANATA IZ PAKISTANA

U istom razdoblju namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 459 osoba, a zahtjev za azil podnijelo je pet osoba.

Prema istoj informaciji, Službi za poslove sa strancima je u prva tri mjeseca prijavljeno je 3.805 nezakonitih migranata.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana, skoro 30 posto, slijedi Sirija sa 11,9 posto, Irak sa 11,8 posto, Alžir sa 10,7 posto i Maroko sa 8,9 posto.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da je u tri mjeseca ove godine za tri i po puta povećan priljev ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini, piše fokus.ba.