BiH u digitalnom čeku: Građani dobijaju e-pasoš, e-vozačku i e-certifikat do kraja godine

.

Bosna i Hercegovina napreduje prema potpunoj digitalizaciji administrativnih procesa, omogućavajući građanima aktiviranje digitalnog identiteta i digitalno potpisivanje dokumenata. Nakon 18 godina od usvajanja zakona o elektronskom potpisu, ovaj korak prema potpunoj digitalizaciji administrativnih procedura donosi olakšanja građanima, smanjenje redova i ubrzanje razmjene dokumenata.

IDDEEA (Institut za razvoj informacijskog društva) nudi platformu građanima gdje mogu podnijeti zahtjev za digitalno potpisivanje nakon registracije. Ovaj digitalni certifikat postat će sastavni dio digitalnog identiteta građana Bosne i Hercegovine.

Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e, izjavljuje: “Očekujemo da sada sve ostale institucije koje će pružati uslugu digitalnog potpisivanja obrate IDDEEA-i kako bi se putem našeg e-potpisa omogućilo građanima da se tako potpisuju.”

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi donijeti odluku o visini naknade za e-certifikat, no predloženo je da bude besplatno.

 

Ministar komunikacija i prometa BiH, Edin Forto, pozvao je sve relevantne institucije, uključujući općine, kantone, entitete, elektroprivrede, firme i telekome, da implementiraju servise koji će omogućiti građanima korištenje digitalnih potpisa.

Napori ka digitalizaciji već su započeli u Kantonu Sarajevo, gdje se očekuje pokretanje e-portala koji će građanima omogućiti online pokretanje bitnih postupaka. Digitalni identitet postat će ključna komponenta ovog sustava.

 

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo, Darija Softić Kadenić, ističe važnost digitalnog identiteta za daljnji razvoj e-portala: “Preko kojeg će građani komunicirati sa organima uprave, ministarstvima, javnim preduzećima i generalno javnim sektorom. Za masovniju upotrebu portala i razvoj punog potencijala nedostajuća karika je bila upravo ovo – mogućnost digitalnog identiteta.”

Digitalni novčanik s e-pasošem, e-vozačkom i e-certifikatom bit će dostupan građanima do kraja godine, najavljuje IDDEEA. Ovaj korak prema potpunoj digitalizaciji administrativnih procesa donosi praktičnost, štedi vrijeme građana i pomaže u smanjenju birokratskih prepreka na putu ka efikasnijem društvu.