Tegeltija: BiH u fazi usklađivanja pravosuđa sa EU standardima

MOSTAR – Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je danas u Mostaru da je BiH trenutno u fazi usklađivanja standarda pravosuđa sa standardima EU, koristeći mehanizme EU koji se ogledaju kroz preporuke pod nazivom “Pir rivju” (Peer review).

Tegeltija je uoči četvrte godišnje konferencije VSTS-a rekao da je u proteklih godinu dana učinjeno mnogo u pravosuđu, a među najvažnijim aktivnostima je Akcioni plan za sprovođenje “Pir rivju” preporuka Evropske komisije, koji je u potpunosti ispoštovan.

Prema njegovim riječima, fokus prvog dana ove konferencije je na ocjenjivanju nosilaca pravosudnih funkcija, s naglaskom na nedavno usvojene kriterijume za ocjenjivanje.

Tegeltija je podsjetio da se ocjenjivanje sudija i tužilaca vrši od početka reformi 2003. godine, uz izuzetak Suda BiH, odnosno da se trenutno radi na unapređivanju tog sistema u skladu s preporukama Evropske komisije.

“Značajno je promijenjen način ocjenjivanja. Ranije je bio temeljen na kvantitetu, odnosno broju predmeta, dok je sada fokus ocjenjivanja na kvalitetu”, rekao je Tegeltija i istakao da će se sljedećih godinu dana pratiti rezultati ovih izmjena.

Tegetlija je dodao da su predviđene sankcije u inicijativi za izmjenu Zakona o VSTS-u, jer trenutni zakonski okvir ne predviđa nikakvu vrstu sankcija koja bi išla ka razrješenju sudija i tužilaca.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldoun Sino naglasio je važnost postojanja VSTS-a, te potrebu poboljšanja u oblasti pravosuđa.

“Potrebno je napraviti izmjene Zakona o VSTS-u, što je krajnja odluka zakonodavca, međutim tu su i sudije i tužioci kao pojedinci koji igraju važnu ulogu. Građani očekuju konkretne rezultate, odnosno donošenje efikasnih i brzih odluka”, rekao je Sino.

On je naglasio da je jačanje pravosuđa ključno za bilo kakvo otpočinjanje članstva BiH u EU, a tome će doprinijeti i ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija.

“Ovo je jako važno jer je VSTS po prvi put donio odluku gdje će se rad ocjenjivati na osnovu kvaliteta, ali i zbog činjenice da će na osnovu ovakvog sistema ocjenjivanja ljudi imati uvid u kvalitet svoga rada i znaće na koji ga način mogu unaprijediti”, naglasio je Sino i dodao da će EU nastaviti da podržava BiH u vladavini prava.

VSTS, u saradnji sa Kancelarijom specijalnog predstavnika EU u BiH i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), organizovali su dvodnevnu konferenciju “Pravosuđe – trenutno stanje i perspektiva”.