BiH učestvovala u velikoj akciji širom Europe: Zaplijenjena tona droge, uhapšeno 566 osoba

.
U velikoj akciji Europola, u kojoj je učestvovala i Bosna i Hercegovina, uhapšeno je 566 osoba širom Evrope zbog niza krivičnih djela.

Među uhapšenima je 218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom, 69 povezanih s trgovanjem oružjem, te 89 povezanih s drugim krivičnim djelima.

 

 

U akciji je učestvovalo 22.488 policajaca, a epilog je 163 pokrenutih istraga. Provjerene su 215.273 osobe i 67.277 vozila, kao i 5.225 poštanskih pošiljaka/paketa.

Zapljene uključuju 84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, sedam karabina, šest sačmarica, četiri komada prepravljenog oružja, dvije vazdušne puške, 20.206 komada municije, te gotovo tonu droge, uključujući 626 kilograma kokaina, gotovo 300 kilograma kanabisa, heroina i stabljika marihuane.

 

 

Kako su saopćili nadležni, od 13. do 18. novembra, tijela za sprovođenje zakona širom Evrope zajednički su djelovala protiv trgovanja oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima, kao i visokorizičnih kriminalnih mreža.

Ukupno je 26 zemalja širom Evrope učestvovalo u ovim opsežnim koordinisanim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, INTERPOL-a i niza međunarodnih struktura.

"Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage", saopćio je MUP Hrvatske.

 

 

Španija je koordinisala operativne aktivnosti, a Europol je koordinisao razmjenu operativnih informacija između uključenih stranaka.

"Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provjera na vanjskim granicama EU i posebnih operacija u uključenim zemljama. Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organizovanog kriminala širom Evrope sarađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a", dodaje se u saopćenju.

Kako dodaju, pristup vođen obavještajnim podacima i prekogranična operativna saradnja uključivali su zajednički rad više od 22.000 službenika iz uključenih tijela.

Operacijom se koordinisalo iz međunarodnog koordinacijskog centra uspostavljenog u Skoplju (Sjeverna Makedonija) gdje su se nalazili službenici koji su predstavljali uključena tijela kako bi olakšali međunarodnu saradnju i odgovorili na operativne potrebe na terenu. Razmjena informacija dovela je do otvaranja 121 novog slučaja protiv kriminalnih mreža.

Nizozemska je na granične prelaze u Grčkoj i Crnoj Gori uputila dva tima s posebnom opremom za skeniranje. Frontex je na vanjske granice uputio stručnjake i opremu, prenose Nezavisne.