BiH završila predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom: Konaković predao dužnost Grlić Radmanu

.
Bosna i Hercegovina završila je jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom (JJI) i EU strategijom za tu regiju (EUSAIR).

Bosna i Hercegovina je predsjedavanje preuzela od Republike Albanije 1. juna 2022. godine, a predsjedavanje se formalno završava 31. maja 2023. godina kada predsjedavanje preuzima Republika Hrvatska.

 

U Zemaljskom muzeju BiH upriličena je primopredaja predsjedavanja BiH - Republika Hrvatska kojoj su prisustvovali ministri vanjskih poslova Elmedin Konaković i Gordan Grlić-Radman.

Konaković se zahvalio svima koji su vrijedno radili proteklih godina, tokom bh. predsjedavanja.

 

"Našem dragom prijatelju Gordanu Grlić-Radmanu želim uspješno predsjedavanje u narednoj godini", rekao je Konaković.

U Sarajevu je ranije danas održan 8. forum EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnji sastanak Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na nivou ministara vanjskih poslova

Konaković je tada podsjetio da je BiH tokom protekle godine uspješno predsjedavala Jadransko-jonskom inicijativom (JJI).

"Kao rezultat jednogodišnjeg rada usvojena je Sarajevska deklaracija kao produkt procesa koji su se dešavali pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine", kazao je Konaković.

Posebno je naglasio značaj dijaloga i komunikacije među državama regije.

"Kroz razgovore unutar Jadransko-jonsku regije dobili smo još bolje lobiste u onima koji su već članice Evropske unije pa su ministri vanjskih poslova Hrvatske, Grčke, Slovenije i Italije s razumijevanjem pratili sve što mi zagovaramo. Zbog agresije na Ukrajinu, u trenutku kada se za Bosnu i Hercegovinu i zemlje Zapadnog Balkana otvara novi momentum i kada se pojavljuje parola ubrzanog procesa integracija, govori se o tome kako ćemo, ne baš skraćenim putem, ali ubrzanom dinamikom, ostvariti svoj put prema EU", rekao je Konaković te još jednom podcrtao važnost regionalne saradnje.

Forumu EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnjem sastanku Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) prisustvovali su ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, ministar za koheziju i regionalni razvoj Slovenije Aleksander Jevšek, ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Grčke Vasilis Tselios, direktor za Jadran i Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Andrea Cascone i drugi zvaničnici.

Jadransko-jonska inicijativa (JJI) je pokrenuta 2000. godine potpisivanjem Ankonske deklaracije s ciljem poticanja razvoja, jačanja sigurnosti i saradnje te ubrzavanja procesa evropskih integracija.

 

Foto:Arhiv