Bihać: Gradonačelnik Sedić održao sastanak sa predstavnicima privatnih dječijih vrtića

.
U kabinetu bihaćkog gradonačelnika, danas je održan sastanak, kojem su pored gradonačelnika, prisustvovali predstavnici bihaćkih privatnih vrtića. Posljednjih godina roditelji bihaćkih mališana vrtićkog uzrasta zbog nedostatka prostora u javnim vrtićima, svoju djecu prisiljeni su upisivati u privatne, koji su i skuplji. Upravo to bila je tema današnjeg sastanka u bihaćkoj gradskoj upravi…

 

Način na koji bi se mogao prevazići problem što dio roditelja iz Bihaća skuplje plaća usluge vrtića je taj da se u njega uključi i kantonalno Ministarstvo obrazovanja, kaže bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić.

Na taj način, dodaje Sedić, izbjegla bi se diskriminacija među roditeljima, te nivelirala cijena i bila bi jednaka za sve roditelje. Ova inicijativa do sada nije dogovarana sa resornim ministarstvom, ali je usaglašavanje stavova gradonačelnika i vlasnika privatnih vrtića, prvi korak ka tome, posebno jer se još uvijek radi na ovogodišnjem Budžetu.

Dobra strana ove priče je da danas u Bihaću imamo veći broj djece vrtićke uzrasti za razliku od prije desetak godina. Ipak plaća većine roditelja je otprilike ista, kao i potrebe za sigurnim smještajem mališana, pa je ovo problem kojeg doista trebaju skupa riješiti svi nadležni.