Bihać: Gradonačelnik Šuhret Fazlić posjetio uposlenike meteo stanice

Povodom predstojećeg Svjetskog dana meteorologije koji se obilježava u znak sjećanja na 23. mart 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO), bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić posjetio je uposlenike meteo stanice Bihać Veliru Memić i Fikreta Bečića.

Meteo stanica u Bihaću postoji od 1950. godine i 69. godinu postojanja ova stanica dočekuje sa mehaničkom i dijelom nove digitalne opreme koja bilježi temperaturu, atmosferski pritisak, relativnu vlažnost i vidljivost.

„Naša meteo stanica zaista je jedan od simbola ovog grada i činjenica da već 70. godina u našem gradu imamo meteo mjerenja govore da smo bili u prilici dobiti sve podatke o vremenskim prilikama i neprilikama u Bihaću u zadnjih sedam decenija. Čestitke uposlenicima koji u svijet šalju podatke iz našeg grada i vrijedno bilježe sve vremenske podatke“- istakao je gradonačelnik Fazlić.

A da su podaci o mjerenjima u Bihaću itekako zanimljivi govore podaci o najvećoj i najnižoj zabilježenoj temperaturi zraka. Tako je 2013. godine izmjerena najveća temperatura od 42. stepena, dok je 1956. godine izmjerena najniža temperatura od 29,2 stepena.

„Hvala gradonačelniku koji nas je posjetio i upoznao se sa radom meteo stanice koja evo svih ovih godina vrijedno prikuplja podatke o vremenu u našem gradu“ –istakli su uposlenici Velira i Fikret.

U znak zahvalnosti uposlenici meteo stanice Bihaću medijskim kućama RTV Bihać i RTV USK-a uručile su prigodne zahvalnice.