BIHAĆ: Hitne mjere za zaustavljanje divljači

medo
U prostorijama Gradske uprave Grada Bihaća održan je radni sastanak na inicijativu gradonačelnika, unatoč tome što se ne radi o direktnoj gradskoj nadležnosti. Razgovarano je o poduzimanju hitnih mjera kako bi se zaustavilo kretanje divljači, posebno medvjeda, u naseljenim područjima.

 

Sastanku su prisustsvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Nacionalnog parka “Una” Bihać, Lovačkog društva “Bihać”, ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o. Bosanska Krupa, kao i predstavnici Gradske uprave i predstavnici mjesnih zajednica Brekovica, Golubić, Žegar, Klokot-Papari, Vedro Polje.

Broj medvjeda na području Grada Bihaća, ali i cijelog USK-a, znatno se povećao, a postoji više razloga za to. Odstrel medvjeda nije bio provođen dulje vrijeme zbog specifičnih uvjeta pod kojima se upravlja populacijom medvjeda, a još uvijek nije donesen Plan gospodarenja medvjedom na Uzgojnom području USK-a.

Predstavnici lovačkih društava složili su se da je upitno hoće li biti interesa lovaca za odstrel medvjeda kada se donese plan, jer nije poznata cijena odstrela. Takav odgovor nije zadovoljio predstavnike mjesnih zajednica i Ministarstva unutarnjih poslova USK-a koji su zahtijevali hitno poduzimanje mjera, poput nabavke gumenih metaka za članove lovačkih društava i članove Interventnog tima za divlje zvijeri, s obzirom na sigurnost građana i njihovu imovinu.

Uz ove zaključke, odlučeno je da se organiziraju hajke na divlje svinje u što kraćem vremenskom razdoblju uz suglasnost nadležnih institucija. Naime, zakon propisuje da je “hajka” na ovu vrstu divljači moguća tek od 01.augusta. Također, u sve naredne aktivnosti bit će uključeno i JP “Veterinarska stanica” Bihać.

Cilj ovih aktivnosti je prije svega zaštita života i imovine građana Bihaća, a bit će nastavljene sve dok problem koji je sistemski eskalirao ne bude riješen.