Prekinute mjere štednje u Bihaću: IOM nadoknađuje dio troškova javne rasvjete

Zbog narušene sigurnosne situacije u Gradu Bihaću, proteklih nekoliko dana rukovodstvo JU Zavod za prostorno uređenje Bihać odlučilo je da se kompletna javna rasvjeta u gradu stavi u funkciju. Time su privremeno prekinute mjere štednje koje su bile uvedene zbog velikih troškova električne energije koje Grad plaća za javnu rasvjetu.

U Zavodu ističu da je JKP Komrad napokon steklo uvjete da se može angažovati na opravkama javne rasvjete, te da će u narednom periodu u fazama otpočeti i postepeno uvođenje značajno isplatljivije i funkcionalnije led rasvjete.

 

„U toku je nekoliko javnih tendera za zamjenu postojeće sa novom led rasvjetom u nekim mjesnim zajednicama u Bihaću. Zbog male potrošnje i izrazito dugog radnog vijeka, te visokog nivoa energetske efikasnosti i ušteda to bi trebalo poboljšati osvjetljavanje ulica u gradu Bihaću. Uvođenjem led rasvjete ostvarit će se uštede energije od oko 35%, te će se smanjiti negativan ekološki uticaj, uz povećanu razinu sigurnosti stanovnika našeg grada“, rekao je Ademir Toromanović, direktor Zavoda za prostorno uređenje Bihać.

 

Toromanović je istakao i da je potpisan ugovor o sufinanaciranju 50% troškova javne rasvjete za naredna tri mjeseca od strane Međunarodne organizacije za migracije (IOM), što predstavlja nadoknadu troškova nastalih ukidanjem mjera štednje i još jedan vid podrške gradu Bihaću u smislu saniranja posljedica migrantske krize.