Bihać: 12. manifestacija "Muhammed, a.s. - U njemu je divan uzor"

Manifestacija „Muhammed, a.s. -  U njemu je divan uzor“ je manifestacija koja je ustanovljena prije 12 godina kao potreba da se i pored džamijskog ambijenta predstave širim masama moralne vrijednosti koje je promovisao i u životu primjenjivao posljednji Božiji poslanik Muhammed, a.s.

Manifestacija se sastoji od kulturno-vjerskog programa, literarnih i likovnih natječaja, večeri ilahija, lijepe riječi i na kraju se kruniše posebnom svečanošću koja bude kruna svih dijelova manifestacije.

Organizator manifestacije su institucije Islamske zajednice; Bihaćko muftijstvo, Medžlis IZ Bihać, Islamski pedagoški fakultet, udruženje „Život“ Bihać, Asocijacija „Iskre“ Bihać, CEI „Nahla“ Bihać i Savez bošnjačkih nevladinih organizacija.

Ove godine završna svečanost za ovu godinu bit će upriličena u petak, 30.11.2018. u Kulturnom centru Bihać sa početkom u 19 sati. Pored najviših zvaničnika Islamske zajednice bihaćkog muftijstva, Medžlisa IZ Bihać i Islamskog pedagoškog fakulteta ovoj svečanosti će prisustvovati brojni gosti iz Bihaća, Krajine i BiH.

Učešće u ovoj svečanosti će uzeti djeca osnovnih škola Grada Bihaća, hor studenata Islamskog pedagoškog fakulteta, Sinanduin Bajrić, Mirsad Šehić i Emana Imširović. Na istoj svečanosti će biti pročitan izvještaj komisije za izbor najboljeg likovnog i literarnog rada na temu „Poslanik Muhammed, a.s., je moj uzor“ na kojeg su imali pravo prijave svi učenici osnovnih škola i biti proglašeni pobjednici i njima dodjeljene nagrade.

Specijalni gost večeri je hafiz Amar Bašić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi i jedan od najpopularnijih i priznatijih predavača mlade generacije. Također, na svojim nastupom ovu svečanost će uljepšati svojim prelijepim ilahijama i Mustafa ef. Isaković, jedan od najboljih interpretatora ilahija, široj javnosti poznat i kao interpretator kaside „Devet heroja“ koja je obilježila protekli period i izazvala pažnju i naklonost svih patriota voljene domovine.

Pokrovitelj manifestacije je Vlada USK-a i premijer g. Mustafa Ružnić, a partner manifestacije je Kulturni centar Bihać.

„Program će biti prigodan za sve uzraste, porodice, djecu, omladinu, starije pa vas pozivamo da ne propustite priliku da uživate u ovoj noći.“ – stoji u pozivu organizatora ove svečanosti.