Bihać: Na održanom sastanku predstavnica aktivistica NVO formiran Ženski pokret USK

glas zene
Formiran je Ženski pokret Unsko-sanskoga kantona i to na danas održanom sastanku predstavnica i aktivistica različitih udruženja koje djeluju na ovom području. Cilj udruživanja jeste da Ženski pokret pred odgovorne, ali općenito u javnost izađu snažnije i masovnije, kako bi prava žena konačno u ovom dijelu BiH zaživjela. Jer, kako kažu naše sagovornice, vrlo malo ili nimalo se poštuju prava žena

 

U drugoj polovini prošle godine formiran je Koordinacioni odbor za praćenje gender akcionog plana u USK-a. Koliko se poštuju žene, njihova naobrazba, poslovne sposobnosti najbolje pokazuje ustvari kršenje Izbornoga zakona ove države prema kojem od sveukupne strukture, upravo žene trebaju da čine 40 posto onih koje bi morale biti u vlasti i na pozicijama odlučivanja.

Pokret je formiran danas u Bihaću, a u osnivanju su učestvovale žene sa područja skoro svih lokalnih zajednica u Krajini. Prepoznate su i detektirane anomalije tokom godina zbog kojih žene, realno nisu ravnopravne članice društva, iako bi prema pozitivnim zakonskim propisima to morale biti. U kršenje zakonskih odredbi kreću upravo oni koji bi ih morali sprovoditi.