Arapski turisti već rezervišu letove: Bihać neizostavna destinacija!

Bosna i Hercegovina i ove godine očekuje povećan broj turista iz arapskih zemalja koji dolaze kako bi uživali u prirodnim ljepotama, ali i posjetili kulturno-historijska mjesta. Od juna će kompanije iz tih zemalja povećati broj letova za Sarajevo, što će olakšati turistima da dođu do odredišta.

Aviokompanije Fly Dubai, Air Arabias, Qatar Airways i Wataniya Airways već imaju redovne letove sa sarajevskog aerodroma, a od juna će imati i više letova na dnevnoj bazi.

Kako nam je rekla Aida Šabanović iz agencije Bosnian Holidays, koja zastupa Wataniya Airways u BiH, očekuju povećanje broja putnika jer već imaju veliki broj upita i rezervacija na letovima ove kompanije koja za Sarajevo leti iz Kuvajta.

“U ljetnom periodu, od 7. juna do 15. septembra, letovi na relaciji Kuvajt – Sarajevo obavljati će se pet puta sedmično (ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom) i to je još jedan od razloga zašto očekujemo povećanje broja putnika. Generalno možemo reći da je Bosna i Hercegovina privlačna destinacija turistima iz arapskih zemalja. Mnogi turisti, iako su već posjetili našu državu, rado se vraćaju zbog ugodne klime, prirodnih ljepota i kulturno-historijskih znamenitosti, ali i ljubaznosti i susretljivosti naših ljudi”, kazala je Šabanović.

Ističe da njihovi klijenti iz Kuvajta najviše interesovanja imaju za izlete u Hercegovinu, među kojima su posjete Mostaru, Blagaju i vodopadu Kravice. Pored toga, velika zainteresiranost je i za turu u Sarajevu, a kada je riječ o višednevnim organiziranim putovanjima, Bihać je neizostavna destinacija.

“Nakon obilaska pomenutih gradova, veliki broj turista želi posjetiti i susjedne države te u tom slučaju organizujemo Balkan turu koja uključuje posjetu Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji”, kazala je Šabanović.

Wataniya Airways će pružati i cargo usluge, što će poboljšati i poslovne prilike naše zemlje s Kuvajtom.

Daleko od gradske gužve

U razgovoru s jednim od vozača/vodiča, koji svake godine radi s arapskim turistima koji odsjedaju u Sarajevu, saznajemo kako najviše biraju lokacije u prirodi, van gradske vreve. Također, ukoliko ne odsjedaju u hotelima, biraju prostrane kuće koje imaju dvorište, najčešće na prostoru općine Ilidža, ali i Hadžića.

“Žele imati svoju privatnost pa rado unajmljuju kuće koje imaju ograde. Uvijek su poželjnije one koje imaju dosta zelenila ispred, gdje uživaju u suncu i roštilju, a djeca se mogu igrati”, kazao nam je vodič.

U Sarajevu rezervišu smještaj i po 20 dana, a najkraće sedam. Nakon što odmore dan-dva, vole otići u šoping po tržnim centrima te obići sve kulturne znamenitosti grada.

“Interesuju se i za ratne lokacije te žele vidjeti mjesta s kojih je Sarajevo bilo opkoljeno. Nerijetko traže da odu na Trebević zbog pogleda, ali i da uživaju u planinskom zraku i prirodi”, rekao je.

Ističe da su neki zahtjevni pa traže da ih sve dočeka spremno u kući (od hrane pa nadalje), dok drugi samo žele obići što više lokacija i uživati.

“Vole posjetiti Fojnicu, Jajce, ali obavezno žele otići u Mostar i Blagaj gdje uživaju uz Neretvu. Nerijetko tamo i prenoće, ali se vrate u Sarajevo gdje provode ostale dane”, kazao je Sarajlija koji im je uvijek na usluzi.

Nagrade napojnicama

Radio je i s kuvajtskom porodicom koja je odsjedala po tri dana širom BiH. Kako su kazali, u BiH su došli jer su čuli da je ova napaćena zemlja bogata prirodnim ljepotama.

“Proveli su dva dana u Sarajevu pa su otišli u Bihać na tri dana, potom su se vratili u Fojnicu gdje su odsjeli u lokalnom hotelu, a putovanje su okončali u Mostaru. Bili su izrazito bogati i jedini zahtjev je bio da im nađemo nutricionistu koji će im sastaviti program ishrane dok su boravili ovdje, jer su svi bili na dijeti. Obavili smo to, a hotelsko osoblje ih je baš pripazilo. Bili su vrlo široke ruke i nagradili bi napojnicom svakoga”, kazao je.

Traže čišćenje i kuhanje domaćih jela

Od hrane vole probati sva jela domaće kuhinje i ćevape. Kako su nam rekle osobe koje iznajmljuju smještaj arapskim turistima, rijetko su imali problema sa svojim gostima.

“Većina njih pitaju i za mogućnost redovnog čišćenja, tako da im organizujemo čistačicu koja redovno dolazi. Ponekad traže i osobu koja bi im kuhala ručak na dnevnoj bazi. Uglavnom su to razumni zahtjevi”, kazala nam je jedna od vlasnica objekata koji se iznajmljuju.

Oni mlađi vole i izaći, ali ne toliko često. Više se opredjeljuju za dnevne kafe, dok poneki vole otići i u noćne klubove kako bi se zabavili. Prema riječima njihovih saradnika, lako se sprijatelje i ostvaruju prijateljske veze zbog čega se često i vrate u našu zemlju.

Aviokompanije povećavaju broj letova za Sarajevo

Prema riječima Sanje Bagarić, glasnogovornice Međunarodnog aerodroma Sarajevo, linije kompanija iz arapskih zemalja koriste i putnici iz zemalja Dalekog istoka kao što su Kina i Južna Koreja te putnici iz Australije i Novog Zelanda, a koji presjedaju u zaljevskim zemljama na putu ka BiH.

“Većina aviokompanija tokom ljetne sezone povećava broj letova pa tako i neke od ovih kompanija, a posebno aviokompanija Fly Dubai koja je i ovo ljeto, kao i tokom prijašnjih, povećala broj dnevnih letova. Sve to dovodi do daljnjeg rasta prometa na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i do rasta broja turističkih posjeta našoj zemlji. I ove godine očekujemo obaranje brojnih rekorda kada je riječ o broju opsluženih putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a rast od blizu 20 posto koji bilježimo u prvom kvartalu ove godine daje dodatni razlog za ove najave”, kazala je Bagarić.