Bihać: Neovlašteno i kriminalno prikupljanje humanitarne pomoći

.
Između dobročinstva ili prijave za neovlašteno prikupljanje humanitarne pomoći na javnim površinama, građani će najčešće izvaditi kovanicu, te po tradicionalnim uvjerenjima uraditi dobru stvar. Ipak, negativne posljedice takvog činjenja su mnogobrojne. Osim što nismo uradili dobro djelo vjerovatno smo pomogli i lica koja su dijelom organiziranih kriminalnih grupa, a takvih je sve više na našim područjima...

Ovih dana u Bihaću zabilježen je specifičan susret jednog sugrađanina sa dva lica, koja su po njegovim saznanjima, aktivno prikupljala novčanu pomoć u ime Centra za djecu bez roditeljskog staranja „Duga“ Kulen Vakuf. Istu informaciju imaju i u samom Centru, a informacija se brzo proširila i društvenim mrežama. Iz Policijske stanice Bihać kazali su nam da nije zaprimljena prijava o ovom slučaju.

 

Upravo i zbog ove činjenice sigurni smo da ovo nije usamljen slučaj i da je 'lov u mutnom' daleko širi i dublji nego što to govore pretpostavke ili činjenice. Inače, a što vrijedi podsjetiti, bar kad su u pitanju humane namjerte i aktivnosti, Zakon o javnom redu i miru Unsko-sanskog kantona propisao je uvjete i proceduru prikupljanja dobrovoljnih priloga od strane građana. Pravna ili fizička lica dužna su uputiti zahtjev nadležnoj općinskoj ili gradskoj upravi, u kojemu će navesti: cilj, svrhu, vrijeme, mjesto i način prikupljanja pomoći, kao i podatke o mjerama koje će se preduzeti radi osiguranja od eventualnih zloupotreba u vezi prikupljanja.