BIHAĆ: Osposobljen odjel za prijem pacijenata sa težim simptomima, Kantonalna bolnica uvela poseban režim rada

Bihać bolnica
BIHAĆ

Zgrada Odjela za infektivne bolesti KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ u potpunosti je opremljena i prilagođena za eventualni prijem pacijenata kod kojih bi se usljed zaraženosti korona virusom mogli razviti teži simptomi ove bolesti.

Kao što je široj javnosti već poznato, prije dva dana u Bihaću je potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Radi se o pacijentici, koja se nalazi u kućnoj samoizolaciji, pod konstantim nadzorom ljekara i trenutno je u dobrom općem stanju. U bolnicu će biti smještena u slučaju pogoršanja kliničke slike i to na odjel osposobljen isključivo u svrhu prijema i smještaja pacijenata sa težim simptomima koronavirusa.

 

Najuži članovi porodice pacijentice pozitivne na koronavirus, također su pod nadzorom liječnika i u samoizolaciji.

Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin dr Havić potvrdio je spremnost Odjela za infektivne bolesti za eventualni prijem i brigu o pacijentima, kojima zbog koronavirusa bude neophodna hospitalizacija.

„Za sada imamo samo jedan registrirani slučaj oboljele od koronavirusa, što ne znači da ih nema više. U Sarajevo je na testiranje upućen još jedan uzorak, a rezultati će se znati danas. Odjel za infektivne bolesti koji je nedavno renoviran, u potpunosti smo osposobili i prilagodili eventualnom prijemu pacijenata s težom kliničkom slikom usljed simptoma zaraze koronavirusom. U svakom trenutku na najadekvatniji način možemo hospitalizirati 70 do 80 pacijenata. Raspolažemo potrebnom opremom, uključujući pet respiratora na odjelu, kao i dva pokretna. Ukoliko bude potrebe u kratkom roku možemo doći i do još nekoliko, a nadamo se da će nam Federalni krizni štab obezbijediti i 10 respiratora koje smo tražili.„ ,ističe direktor Havić.

Kantonalna bolnica, u kojoj su odavno zabranjene posjete, sada je uvela i poseban režim rada, te se trenutno rade samo hitni slučajevi.

Redovne kontrole su obustavljene do daljnjeg, međutim obrada pacijenata koji budu primljeni u bolnicu, završava se na adekvatan način.

Onkološki konzilij kao i odjel također funkcioniraju po sličnom sistemu, tako da će svi pacijenti regularno završiti započetu kemoterapiju.  

„Uposleni su podijeljeni i rade u u dva tima kako bi spriječili ponavljanje scenarija iz Italije, ali i Mostara gdje je virusom zaražen značajan broj zdravstvenih radnika. Virus se nažalost ne može izbjeći, ali se može umanjiti njegovo širenje. Najvažnije je u ovom trenutku spriječiti širenje zaraze u kratkom periodu“, naglasio je dr Havić.